Hösten 2003

Gosford Park

Drama/Komedi/Kriminalare/Mysterium. GB/USA/Italien 2001.

Regi: Robert Altman. 2 h 17 min.

Ett jaktparty har samlats på den brittiska landsbygden strax före kriget. Skvallret är lika utbrett i finsalongerna som en trappa ner. Ett mord får alla att misstänka alla.

Chocolat

Drama/Komedi/Romantik. GB/USA 2000. Regi: Lasse Hallström. 2 h 1 min.

Vianne öppnar en chokladbutik vid stadens torg - mitt emot kyrkan. Här säljer hon choklad av alla upptänkliga former och smaker. Ljus, krämig nougat, nattsvarta, mockadoftande praliner och luftigt, lätta chokladflarn är bara några av hennes delikatesser. Hon har en nästan övernaturlig förmåga att lista ut kundernas favoritkonfekt och allt fler hittar fram till hennes lilla butik. Men alla i staden uppskattar inte hennes smaksensationer. Den konservative borgmästaren är livrädd för allt som har med förändring att göra och gör allt för att mota Vianne ur staden.

Cykeltjuven

Drama/Kriminalare. Italien 1948. Regi: Vittorio De Sica. 1 h 33 min.

En fattig familj pantsätter sina lakan för att få råd att lösa ut en cykel som man tidigare pantsatt. Detta för att fadern ska få ett jobb, vilket familjens försörjning hänger på. Första dagen på jobbet blir cykeln stulen. En desperat jakt på cykeltjuven tar sin början.

Tala med henne

Drama/komedi/Romantik. Spanien 2002. Regi: Pedro Almodóvar. 1 h 52 min.

Filmen handlar om den manliga sjuksköterskan Benigno och den argentinske journalisten Marco. De möts första gången på en dansföreställning. Benigno tar hand om dansösen Alicia, som efter en bilolycka legat i koma i fyra år, men Alicia är inte vilken patient som helst för Benigno... På sjukhuset finns också tjurfäkterskan Lydia, vars förhållande med kollegan "El Niño de Valencia" bevakas dygnet runt av media. När Lydia möter journalisten Marco förändras hennes liv...

Mannen utan minne

Drama/Komedi/Kriminalare/Romantik/Thriller.

Finland/Tyskland/Frankrike 2002. Regi: Aki Kaurismäki. 1 h 37 min.

En man är på väg till Helsingfors för att söka jobb. Han hinner knappt stiga av tåget förrän han blir rånad och misshandlad. När han vaknar upp har han förlorat minnet. Utan namn och identitet måste han börja om sitt liv från början. Han hamnar i stadens utkant där han bosätter sig bland dess mindre bemedlade invånare. Under sina försök att hitta tillbaka till livet möter han medmänsklighet och den stora kärleken.

Diktatorn

Komedi. USA 1940. Regi: Charles Chaplin. 2 h 5 min.

Diktatorn utspelar sig i det fiktiva landet Tomanien och handlar om en fattig, judisk frisör och hans dubbelgångare, den karismatiske och judehatande diktatorn Adenoid Hynkel. Den judiske frisören, en lätt förvirrad veteran från första världskriget, gör vad han kan för att överleva i det judiska gettot, medan Hynkel hyser helt andra planer. Han vill lägga under sig hela världen. 

Snö faller på cederträden

Drama/Romantik/Thriller/Mysterium. USA 1999. Regi: Scott Hicks. 2 h 7 min.

En fiskare hittas drunknad och en japan anklagas för mordet och detta under en tid då rasismen mot japaner tar uttryck. Det är en film om ensamhet och försoning, men också om krig, rasmotsättningar och kulturella skillnader som gör kärleken omöjlig.