Hösten 2004

Mitt stora feta grekiska bröllop

Komedi/Romantik. Kanada/USA 2002. Regi: Joel Zwick. 1 h 36 min.

Alla i familjen Portokalos oroar sig för Toula. 30 år, fortfarande ogift och med arbete som servitris på föräldrarnas grekiska restaurang. Hon förälskar sig snart i läraren Ian, som är lång, snygg och absolut inte grek. Toula är inte säker på vad som retar hennes gammalmodiga pappa mest, att Ian är en utlänning eller att han är vegetarian.

Hemsöborna

Drama. Sverige 1966. Regi: Bengt Lagerkvist. 1 h 40 min.

På Hemsö i Stockholms skärgård bor änkan madame Flod. Efter sin mans död har skötseln av gården blivit eftersatt, eftersom hennes son Gusten mest intresserat sig för jakt och fiske. Hon anställer drängen Carlsson från Värmland som är arbetssam och duktig. Han får gården att leva upp igen och gifter sig så småningom med änkan Flod trots Gustens motstånd. Livet i skärgården är inte så fridfullt som det verkar. Bygger på August Strindbergs roman.

Kandahar

Drama. Iran/Frankrike 2001. Regi: Mohsen Makhmalbaf. 1 h 25 min.

Nafas är en ung journalist från Afghanistan som lever i exil i Kanada. Hon får ett desperat brev från sin syster som fortfarande är kvar i Afghanistan och som planerar att ta sitt liv under den åstundande solförmörkelsen. Hon ger sig genast av mot Kandahar för att rädda sin syster. Hon reser till Iran, och därifrån måste hon bege sig över gränsen. Som ensam kvinna kan hon inte ta sig någonstans, och under resans gång får hon hjälp av fyra guider, som på olika sätt representerar det talibanska förtrycket; en äldre flykting från Afghanistan, en liten pojke som blivit relegerad från koranskolan, en svart amerikan som arbetar som läkare i öknen och en enarmad man som skadats av en landmina.

Greven av Monte Christo

Drama/Action/Romantik/Thriller/Äventyr. GB/USA 2002.

Regi: Kevin Reynolds. 2 h 11 min.

Den unge styrmannen Edmond Dantès är en öppen och ärlig man vars drömmar om ett lyckligt liv tillsammans med sin trolovade, den vackra Mercedes abrupt slås i spillror då hans bäste vän Fernand, som också är förälskad i Mercedes, för honom bakom ljuset. På falska premisser döms Edmond till fängelse på den ökända ön If där han blir fast under mardrömslika förhållanden i tretton år. Plågad av det oförklarliga som hänt honom överger han genom årens lopp sin övertygelse om vad som är rätt och vad som är fel, och blir besatt av tanken på hämnd.

Flicka med pärlörhänge

Drama/Romantik/Biografi. GB/Luxemburg 2003. Regi: Peter Webber.

1 h 40 min.

Delft, Holland 1665. Griet tar anställning som piga i konstnären Jan van Vermeer hem. Hon får stå modell för det som kommer att bli ett av hans mest kända verk.

Kalenderflickorna

Drama/Komedi. GB 2003. Regi: Nigel Cole. 1 h 48 min.

Kalenderflickorna bygger på en sann och inspirerande historia om en grupp medelålders engelska kvinnor från Yorkshire som genom en alternativ nakenkalender samlar in en stor summa pengar till en fond för leukemisjuka. Kalendern som kvinnorna tog fram drog in över en halv miljon pund och det mediefokus detta medförde kom att ändra deras liv.

Livet från den ljusa sidan

Drama/Komedi/Romantik. USA 1997. Regi: James L Brooks. 2 h 19 min.

En romantisk komedi om den osannolika förbindelsen mellan tre helt olika New York-bor: En snabbkäftad romanförfattare med fobier, en servitris som även är ensamstående mor och en homosexuell konstnär. Och... ja visst, det finns en fjärde komplicerad personlighet också. En hund som ordnar kontakten mellan dem...