Hösten 2005

Gosskören

Drama. Frankrike/Schweiz/Tyskland 2004. Regi: Christophe Barratier.

1 h 32 min.

En man får jobb som lärare på en uppfostringanstalt för barn med problem. Rektorn på skolan är mycket sträng mot eleverna men den nye läraren försöker nå fram till de stökiga eleverna genom att börja lära ut körsång.

Mister Ernest

Drama/Komedi/Romantik. Frankrike/GB/USA 2002. Regi: Oliver Parker.

1 h 37 min.

Filmen är baserad på Oscar Wildes pjäs med samma namn. Det är en komedi om kärlek och missförstånd. Vännerna Algernon och Jack är på friarstråt, men av olika skäl uppger de båda inför sina hjärtas älskade att de är Jacks uppdiktade bror Ernest. När både damerna och vännerna råkar sammanstråla på Jacks gods blir det tydligt att det är både för många och för få Ernest inblandade i det hela. Det hela blir inte bättre av att den ena kvinnans mycket bestämda mor anländer för att uttrycka sin motvilja mot hela affären. Och hur ligger det egentligen till med Jacks släktförhållanden?

Mannen på taket

Drama/Action/Kriminalare/Thriller. Sverige 1976. Regi: Bo Widerberg.

1 h 50 min.

Kommissarie Beck och hans assistent Rönn får hand om ett mord som begåtts på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Den mördade visar sig vara polis och utredningen som följer visar också att offret var en synnerligen otrevlig person. Genom kårandan inom polisen har han flera gånger räddats från prickningar för övergrepp.

Semestersabotören

Komedi. Frankrike 1953. Regi: Jacques Tati. 1 h 27 min.

Hulot är mannen som alltid gör vad som faller honom in. Alltid lika vänlig, men med en unik förmåga att skapa kaos. För alla som sett filmen förut är det bara att nämna några scener "för att hjärtat ska börja bulta och skrattsaliven rinna", som Arbetet skrev. Som Hulots vansinniga sätt att spela tennis, begravningsscenen och slutfyrverkeriet, som Göteborgs-Posten kallar "filmhistoriens kanske mest storslagna farskarusell". För er andra, som fortfarande har denna genialitet framför er...

Armbryterskan från Ensamheten

Dokumentär. Sverige 2004. Regi: Lisa Munthe/Helen Ahlsson. 1 h 18 min.

Mitt ute i Lapplands ödemark, ligger den lilla byn Ensamheten. Här bor 16 personer som alla är släkt med varandra. Det skulle kunna vara som vilken by som helst, om det inte var så att många delar en ovanlig passion: 10 av dom bryter arm. I Ensamheten bor Heidi Andersson. Hon är 23 år och trefaldig världsmästarinna i armbrytning. Gemenskapen i byn har lärt Heidi att "Ensam är man stark och kan nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre". 

Stekta gröna tomater

Drama/Komedi. USA 1991. Regi: Jon Avnet. 2 h 10 min.

Evelyn träffar Ninny som gärna berättar om svunna tider och om den självsäkre Idgie och hennes kompis Ruth som tillsammans ägde cafét där man serverade kyckling, revbensspjäll och stekta gröna tomater.

8 kvinnor

Komedi/Kriminalare/Musikal/Mysterium. Frankrike/Italien 2002.

Regi: Francois Ozon. 1 h 51 min.

En mördad man. Åtta kvinnor - en utfrysen syster, ett hembiträde, en kokerska, en f d fru, hennes syster och mor, samt två döttrar - tillbringar en vintrig helg i mannens herrgård långt borta från närmaste samhälle. I varandras sällskap söker de sanningen om vem av de åtta som kan legat bakom mordet. På vägen till denna sanning träder mycket oväntade och sedan länge förskjutna känslor fram. Hela helgen förvandlas till ett komiskt musikaliskt fyrverkeri.

Det brinner

Drama/Komedi. Bosnien-Hercegovina/Österrike/Turkiet/Frankrike 2003.

1 h 45 min.

I en bosnisk by efter kriget styr en gangster och en polis. I den lokala brandkåren försöker serber och muslimer samarbeta men hatet är aldrig långt borta. Hela byns tillvaro ställs på ända den dag de får reda på att Bill Clinton ska komma på besök och all brottslighet och osämja måste sopas under mattan och en falsk men ren fasad visas upp inom några dagar.