Hösten 2007

Babel

Drama. Frankrike/USA/Mexiko 2006. Regi: Alejandro González Iñárritu.

2 h 23 min.

Alejandro González Iñárritu och manusförfattaren Guillermo Arriaga är konsekventa. Babel, deras tredje film tillsammans, är lite som en lyxversion av föregångarna, Älskade hundar och 21 gram. Än en gång undersöker de slumpens tvära kast med en handfull människor och, som titeln antyder, deras kommunikation med varandra. Och bristen på sådan.

Kvinnors väntan

Drama/Komedi. Sverige 1952. Regi: Ingmar Berman. 1 h 47 min.

I väntan på sina makar sitter fyra kvinnor i en sommarstuga och berättar personliga historier ur sina äktenskap.

The Queen

Drama/Biografi. GB 2006. Regi: Stephen Frears. 1 h 43 min.

1997 omkom prinsessan Diana i en bilolycka i Paris. Drottningen av Storbritannien får beskedet några dagar efter sitt första möte med den nyinsatte premiärministern Tony Blair. The Queen följer spänningarna inom politiken och mellan människorna som drabbades personligen. Drottning Elizabeth och premiärminister Tony Blair slits i en kamp mellan kungafamiljens ytterst personliga tragedi å ena sidan och allmänhetens krav på ett offentligt bevis på deras sorg å andra sidan.

Trasdockan

Drama/Thriller/Film-noir. USA 1955. Regi: Charles Laughton. 1 h 32 min.

Robert Mitchum spelar den psykopatiske predikanten Harry Powell, vissa skulle kalla honom en verklig "ulv i fårakläder". Han delar cell med en man som i sömnen berättar att hans barn har hans rånbyte på 10 000 dollar gömda någonstans. Mannen blir ett par dagar senare dömd till dödsstraff. Då Powell blir frisläppt söker han upp mannens hustru och gifter sig med henne för att komma åt barnen, som han listat ut har pengarna. Han mördar sin nya hustru och går på jakt efter barnen som flyr från honom.

En geishas memoarer

Drama/Romantik. USA 2005. Regi: Rob Marshall. 2 h 25 min.

En geishas memoarer berättar historien om den firade geishan Sayuri och man får följa hennes fascinerande och stundtals skrämmande berättelse som tar sin början 1929. Som nioårig flicka, dotter i en fattig fiskarfamilj, säljs hon av sin pappa till ett berömt geishahus. I Kyotos dekadenta geishadistrikt får hon sedan den träning i musik och dans som ska lära henne konsten att behaga rika män för att vinna deras gunst och rikedom. 

Lavendelflickorna

Drama/Romantik/Musikal/Mysterium. GB 2004. Regi: Charles Dance.

1 h 43 min.

Två äldre systrar i en fiskeby i 30-talets Cornwall finner en ung polack som lidit skeppsbrott på stranden. Han får bo hos dem och de båda blir mycket förtjusta i honom. När en tredje, yngre, kvinna intresserar sig för honom är konflikten ett faktum.

Efter bröllopet

Drama. Danmark/Sverige/GB/Norge2002. Regi: Susanne Bier. 2 h.

Jacob arbetar på ett barnhem i Indien. Han är dansk, men har inte varit bosatt i hemlandet på tjugo år. Nu hotas barnhemmet av nedläggning på grund av dålig ekonomi. Helt oväntat blir Jacob en dag kontaktad av Jörgen, en mycket rik företagare i Köpenhamn, som erbjuder sig att donera en stor summa pengar för att därmed rädda institutionen. Jörgens enda krav är att Jacob måste resa hem till Danmark för att skriva under alla papper. Efter ett möte med sin välvillige mecenat, blir Jacob också inbjuden till dennes dotters bröllop...

De andras liv

Drama/Thriller. Tyskland 2006. Regi: Florian Henckel von Donnersmarck.

2 h 17 min.

Filmen berättar om det otäcka och stundtals komiska systemet i forna Östtyskland. Det är tidigt 80-tal och den framgångsrika manusförfattaren Georg Dreyman och hans partner den populära skådespelerskan Christa-Maria Sieland är intellektuella stjärnor i ett socialistiskt samhälle. De tänker och agerar dock inte alltid lojalt med det politiska system de lever i. En dag blir kulturministern intresserad av Christa. Han låter en Stasi-agent vid namn Wiesler avlyssna deras lägenhet och under tidens gång blir Wiesler mer och mer fascinerad av deras liv...