Hösten 2009

Åke och hans värld

Sverige 1984. Regi: Allan Edwall. 1 h 39 min.
Drama. Sexårige Åke bor tillsammans med sin mamma, pappa som är doktor, syster Aja och deras kusin Ann-Marie i en svensk småstad på 1930-talet. När Åke inte har föräldrarna i närheten känner han sig ofta osäker och rädd men övervinner sin rädsla med sin vän Kalle.

Jag har älskat dig så länge

Frankrike 2008. Regi: Philippe Claudal. 1 h 55 min.
Drama. Juliette kommer ut från fängelset efter femton år och får en oväntad fristad hos sin lillasyster Léa. Livet utanför murarna är en svår utmaning för Juliette, men den iskalla fasad hon byggt upp under alla år, börjar långsamt rämna.

En vandring i solen

Sverige 1978. Regi: Hans Dahlberg. 1 h 40 min.
Drama. Tore (Gösta Ekman) åker på en charterresa till Cypern och möter kärleken i reseledaren Marion. En svensk charterklassiker med mörka moln på himlen. Medverkar gör: Sif Ruud, Irma Christensson, Margaretha Krook och Kerstin Dellert.

Citronlunden

Tyskland/Frankrike/Israel. Regi: Eran Riklis. 1 h 46 min.
Drama. Den palestinska änkan Salma äger en citronodling på västbanken. Säkerhetstjänsten beordrar att stängsel sätts upp och Salma förhindras tillträde till sin odling.

Drottningen och jag

Sverige 2008. Regi: Nahid Persson Sarvestani. 1 h 30 min.
Dokumentär. Nahid har sedan barnsben fascinerats av framgångssagan om den forna drottningen. Efter den muslimska revolutionen tvingas Nahid i exil, men lyckas så småningom få kontakt med Farah Diba.

Expired

USA 2007. Regi: Cecilia Miniucchi. 1 h 50 mmin.
Komedi. Claire, en ganska ensam och lågmäld kvinna arbetar som parkeringsvakt. En dag kommer hon i kontakt med kollegan Jay, som inte är helt okomplicerad. Ett skådespeleri på elitnivå där varje förhoppning och besvikelse går fram.

Sven Klangs kvintett

Sverige 1976. Regi: Stellan Olsson. 1 h 54 min.
Drama. Sven Klang leder dansbandskvintett i Skåne på 50-talet. Spänning uppstår då en ny saxofonist vill införa jazztoner. När dessutom vokalisten Gunnel dyker upp tillkommer ytterligare komplikationer.

Och tranorna flyga

Sovjetunionen 1957. Regi: Michail Kalatozov. 1 h 35 min.
Drama. Detta är historien om kärleken som inte ens kriget kunde krossa. 1958 vann filmen Guldpalmen i Cannes. Efter det följde ett segertåg som ledde filmen runt världen.