Hösten 2010

Freud flyttar hemifrån

Sverige/Danmark 1991. Regi: Susanne Bier. 1 h 43 min.
Drama. Stockholm 1990. Angelique Cohan kallas Freud på grund av sitt ständiga psykologiserande av allt och alla. Hon är 25 år, har tandställning och bor fortfarande hemma. Den dominanta modern Rosha har ett fast grepp om Freud trots att hon även förebrår dottern för hennes svårigheter att lämna föräldrahemmet.

Marley och jag

USA 2008. Regi: David Frankel. 1h 55 min.
Komedi. Johan och Jenny är mitt uppe i karriären som skribenter. När pratet om barn dyker upp försöker Johan att fördröja det genom att skaffa en labradorvalp som får heta Marley. Marley växer upp till en ouppfostrad och vild hund.

Bright Star

GB/Australien/Frankrike 2009. Regi: Jane Campion. 1 h 54 min.
Drama. En passionshistoria mellan den berömde poeten John Keats (tidigt 1800-tal) och grannflickan Fanny.  Sensualismen i Keats poesi, liksom den svindlande känslan i mötet mellan honom och Fanny är briljant bildsatta när Jane Campion följer de olika årstidernas växlingar samtidigt som kärlekshistorien fortskrider.

Flickan

Sverige 2009. Regi: Fredrik Edfeldt. 1 h 40 min.
Drama. Det är 1981. En flicka blir lämnad med sin faster när resten av familjen åker till Afrika för ett biståndsprojekt. Fastern lämna flickan som blir helt ensam, vilket hon håller hemligt och börjar utforska tillvaron på egen hand.

Max Manus

Norge 2008. Regi: Roenning och Sandberg. 1 h 58 min.
Drama. Max Manus var en de viktiga sabotörerna i Norge under andra världskriget. Han blir arresterad och flyr till Skottland. Han återvänder till Norge där filmen skildrar Max’ liv genom kriget och hur kriget och hur kriget blir mer och mer brutalt.

Smultronstället

Sverige 1957. Regi: Ingmar Berman. 1 h 35 min
Drama. Den åldrande Isak Borg är rädd för att dö och plågas av en mardröm. Då han reser från Stockholm till Lund, där han ska utnämnas till Jubeldoktor, får han genom de människor han möter, sina egna drömmar och minnen en chans att konfronteras med sig själv.

Still walking

Japan 2009. Regi: Hirokazu Kore-Eda. 1 h 44 min.
Drama. En splittrad familj återförenas för första gången på många år. Det är femton år sedan en av pojkarna, Junpei, dog i en olycka. En familjeskildring med både träffsäker humor och mörka vemodiga relationer. Utan att höja rösten skildrar Kore-Eda hur kvinnorna håller ihop generationerna och förmedlar goda livsrecept. En varm och rik film trots det stillsamma yttre.

Man tänker sitt

Sverige 2009. Regi: Hellström och Wenzel. 1 h 16 min.
Drama. Filmen följer vardagen genom elvaårige Sebastians ögon. Vi får se vad han ser: Jimmy, som bor hemma hos sina föräldrar trots att han själv har barn och Anders som har allt det som Jimmy inte har men är olycklig ändå. Olika sekvenser från en sommar i människors liv berättas med mycket känsla.