Hösten 2012

Pojken med cykeln

Belgien 2011. Regi: Dardenne. 1 h 27 min.
Drama. Ett socialrealistiskt drama om en pojke, Cyril, som försöker hitta hem. Han letar efter sin stulna cykel men också efter sin far som övergivit honom. Liksom i de Sicas Cykeltjuven kretsar mycket i filmen kring den övergivna cykeln som har en avgörande del i berättelsen.

Jane Eyre

GBR/Frankrike 2011. Regi: Fukunaga. 2 h.
Drama. Efter att ha vuxit upp i ett hem för föräldralösa barn hamnar Jane Eyre som guvernant hos den mystiske Mr. Rochester. På hans isolerade och imponerande egendom fascineras hon av den tungsinte ägaren, som snart har vunnit hennes hjärta. Men allt är inte som det ser ut att vara på det hedomgärdade Thornfield.

Kvinnorna på sjätte våningen

Frankrike 2011. Regi: Le Guay. 1 h 42 min.
Komedi. En försiktig aktiemäklare lever ett lugnt och korrekt liv tillsammans med sin hustru i en fashionabel våning i ett flervåningshus. Allt förändras när de får en ny spansk hemhjälp som introducerar honom för sina frispråkiga och hämningslösa kolleger, vilka delar en tjänstebostad på sjätte våningen.

Veronika bestämmer sig för att dö

USA 2009. Regi: Emily Young. 1 h 42 min.
Drama. Veronika har allt man kan önska sig. Hon är vacker, framgångsrik och en lysande framtid väntar. Men trots detta bestämmer sig Veronika för att dö. Hon vaknar upp på en mentalklinik där hon får veta att hon bara har fem dagar kvar att leva. Med vetskapen om att hon snart ska dö, börjar Veronika plötsligt lära sig att leva.

Mysteriet i Mouthe

Frankrike 2011. Regi: Hustache-Mathieu. 1 h 43 min.
Thriller. Från Pris till Mouthe eller ”Lilla Sibirien”, Frankrikes kallaste by, flyr David Rousseau för att finna inspiration. Han är en bästsäljande författare med skrivkramp. Istället för inspiration finner han Candice: nyss traktens skönhet – nu död. Han börjar gräva i fallet trots bybornas missnöje. Ju närmare sanningen desto mer tvivel på att hon tog sitt liv. Hennes öde har stora likheter med den stjärna hon var övertygad om att hon var reinkarnerad som.

Möte i Toscana

Iran/Frankrike 2010. Regi: Kiarostami. 1 h 46 min.
Drama. Författaren James Miller är i Toscana för att lansera sin senaste bok och möter där konsthandlaren Elle. De tillbringar en dag tillsammans och samtalar om livet, kärleken, konsten och om vad som egentligen är att betrakta som äkta.

Sarahs nyckel

Frankrike 2010. Regi: Paguet-Brenner. 1 h 51 min.
Drama. Journalisten Julia Jarmond gör ett reportage om judedeporteringen i Paris 1942. Hon upptäcker i samband med det en hemlighet om sin egen familj och börjar göra efterforskningar. Parallellt uppdagas en annan familjs gripande levnadsöde under en mörk period i Frankrikes historia.

Carnage

Frankrike/Tyskland/Polen/Spanien 2011. Regi: Polanski. 1 h 20 min.
Komedi. Vi befinner oss i Brooklyns chicare kvarter. Under en lek i parken har en pojke slagit en annan med en pinne så att framtänderna skadats. Nu har förövarens och offrets föräldrar bestämt sig för att träffas och reda ut saken som förnuftiga människor.