Hösten 2013

Amour

Frankrike/Österrike/Tyskland 2012. Regi: Haneke. 2 h 7 min.
Drama. Georges och Anne är ett par i åttioårsåldern. Båda har undervisat i klassisk musik och även dottern, som är bosatt utomlands, är utbildad musiker. En dag drabbas Anne av en stroke. Hela tillvaron vänds upp och ner och det starka kärleksbandet mellan Georges och Anne sätts på yttersta prov.

Dom över död man

Sverige 2012. Regi: Troell. 2 h 6 min.
Drama. Troell arbetar både som regissör och fotograf i ”Dom över död man”. Han ger ett porträtt av en svensk ikon – Torgny Segerstedt – som var huvudredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT). Han blev beundrad för sin skarpa kritik av naziregimen i Tyskland. Andra, bl. a. Gustav V, var rädda för ett tyskt angrepp på det neutrala Sverige. Filmen ger också en närgången och mindre sympatisk bild av Segerstedts privatliv.

Källan

Frankrike 2011. Regi: Radu Mihaileanu. 2 h 4 min.
Drama. Sedan urminnes tider har kvinnorna i den lilla nordafrikanska byn släpat tunga vattenhinkar från källan högt uppe på berget. Att dra ner vatten till byn anser männen bara onödigt. Men för kvinnorna som dagligen måste ta sig fram i den brännande hettan och som gång på gång drabbas av missfall är gränsen nådd. De bestämmer sig för att ta till ett beprövat vapen: En kärleksstrejk. Bakgrunden är delvis autentisk.

A Royal Affair

Danmark 2012. Regi:Arcel. 2 h 20 min.
“A Royal Affair” är den sanna historien om en man som vinner drottningens hjärta och som startar en revolution. I centrum står ett triangeldrama mellan den alltmer galne kungen Christian Vll, hans livläkare Johan Friedrich Struensee, en man fylld av upplysning och idealism, och den unga men starka drottningen.

Avalon

Sverige 2012. Regi: Petersén. 1 h 19 min.
Drama. 65-årige festprissen Janne kommer i elektronisk fotboja tillsammans med sin stilfullt bedagade syster Jackie till Båstad för att börja om lite på nytt. Där väntar gamle vännen Klas och den flådiga nattklubb med namnet Avalon, som de framgångsrikt ska driva tillsammans. Nu ska allt bli som förr – La Dolce Vita för hela slanten. Men så inträffar något som bara inte går att skaka av sig. Kanske måste festen ändå ta slut när verkligheten hinner ikapp. Eller?

The Imposter

GB 2012. Regi: Layton. 1 h 35 min.
Dokumentär. Filmen handlar om en ung pojke som försvann men återvände till sin familj i Texas efter 3 år. Han är på många sätt som de minns honom, även om han börjat prata med fransk brytning och hans utseende har förändrats men desto märkligare saker kommer upptill ytan är en utredare börjar ställa frågor.

Dogtooth

Grekland 2009. Regi: Yorgos Lanthimos. 1 h 34 min.
Drama. I en vacker villa hålls tre halvvuxna barn fångna. Med en blandning av desperat omtanke, lågmäld tyranni och bisarr experimentlusta har föräldrarna skapat en exentrisk värld där allt från språkbruk till sexualmoral har formats till något eget. Helt avskärmade från omvärlden upplever barnen sin tillvaro naturlig, men när en utomstående kommer in i deras hem rubbas balansen. Den skyddande bubbla som omger deras liv hotas plötsligt av total kollaps.

Elena

Ryssland 2011. Regi: Zvyagintcev. 1 h 49 min.
Drama. Elena lever tillsammans med Vladimir. Hon kommer från enkla förhållanden, han är förmögen. Båda har vuxna barn från tidigare förhållanden. Elenas son är en slarver som ständigt ber om nya pengar från sin mor. Vladimir har dålig kontakt med sin dotter. Detta ändras när han får en hjärtattack och bestämmer sig för att skriva om sitt testamente.