Filmer hösten 2019

Uppdaterad 2019-04-10

Att angöra en brygga

Drama/Komedi/Romantik. Sverige 1965. Regi: Tage Danielsson. 1 h 40 min.
Fyra rena söndagsseglare är på väg till Ensamholmen i Stockholms skärgård. Där väntar ett sällskap med nykokta kräftor till kvällens stora kräftskiva och ombord på båten finns spriten. Medan skymningen faller över den stockholmska skärgården gör de upprepade mer eller mindre desperata försök att lägga till vid öns brygga nedanför huset där kräftorna väntar.
Bedömare: 157                   Betyg: 3,9

Cold War

Drama/Romantik. Polen 2018. Regi: Pawlikowski. 1 h 24 min.
En passionerad kärlekshistoria mellan en musiker och en sångerska mot en bakgrund av 1950-talets kalla krig. Kärleken och musiken förenar dem men förhållandet försvåras på grund av skillnader i såväl deras bakgrunder som deras temperament. Berättelsen utspelar sig i Polen, Jugoslavien, Berlin och Paris.
Bedömare: 205                   Betyg: 3,1

Tootsie

Drama/Komedi. USA 1982. Regi: Pollack. 1 h 53 min.
Michael Dorsey är sedan länge en arbetslös skådespelare. Han har talang men anses av alla svår att samarbeta med så han får inga roller någonstans. När han får veta att en huvudroll i en tvålopera på TV ska besättas, kommer han på en strålande idé hur han ska göra för att få en roll i TV-serien.
Bedömare: 174                    Betyg: 3,6

The Nile Hilton Incident

Thriller. Sverige 2017. Regi: Saleh. 2 h 5 min.
Noredin är en korrupt kriminalpolis i centrala Kairo, som satt i system att pressa lokala brottslingar på pengar. I ett rus av droger och alkohol håller han sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps. När en känd sångerska hittas död på The Nile Hilton Hotel hamnar utredningen på Noredins bord. Vad som från början verkar vara ett enkelt svartsjukedrama, visar sig vara mycket mer komplicerat. Spåren leder rakt in i den innersta kretsen runt presidenten och det enda vittnet är en ung flykting, Salwa, som jobbar svart på hotellet.
Bedömare: 175                    Betyg: 3,0

La La Land

Drama/Romantik/Komedi/Musikal. USA 2016. Regi: Chazelle. 2 h 8 min.
Historien om aspirerande skådespelerskan Mia och den dedikerade men desillusionerade jazzmusikern Sebastian. De två blir förälskade och ger sig tillsammans ut i drömmarnas stad Los Angeles, som är notoriskt känd för att krossa människors förhoppningar. Från mörka svettiga jazzklubbar till upplysta boulevarder utforskar de glädjen och smärtan som kommer med att följa sin passion. Belönad med sex Oscars och sju Golden Globe.
Bedömare: 198                    Betyg: 3,7

The Wife

Drama. Sverige/USA 2018. Regi: Runge. 1 h 40 min.
Joe Castleman har svårt att somna. Han är en hyllad författare som väntar på att telefonen ska ringa i gryningen. Han är favorit till att få Nobelpriset i litteratur. Telefonen ringer i det fina huset vid kusten i Connecticut. "Stockholm calling”. Han har fått priset. Filmen följer honom och makan Joan över firandet på hemmaplan, resan till Sverige och allt som händer fram till högtidsdagen i Stadshuset den 10 december med Nobelbanketten i Blå Hallen.
Bedömare: 182                   Betyg: 4,3

Bröllopskaos

Komedi. Frankrike 2014. Regi: de Chauveron. 1 h 37 min.
Claude och Marie Verneuil, ett traditionellt katolskt överklasspar, har fyra döttrar. Den äldsta har gift sig med en muslim, den näst äldsta med en judisk man och den näst yngsta med en kines. De ser sig som fördomsfria men har höga förhoppningar att åtminstone den yngsta ska gifta sig med någon från deras egen kyrka. En fransk komedi om rasism. Trots temat är det en renodlad komedi i bästa farsstil.
Bedömare: 129                   Betyg: 4,3

Hope Springs

Drama/Komedi. USA 2012. Regi: Frankel. 1 h 36 min.
I denna dramakomedi spelar Meryl Streep och Tommy Lee Jones ett gift par vars äktenskap efter 30 år knakar i fogarna. För att råda bot på problemen åker de till ett äktenskapsretreat där en terapeut, spelad av stjärnkomikern Steve Carell, under en intensiv och oortodox helg försöker få dem att rädda sitt äktenskap
Bedömare: 190                   Betyg: 3,6