Hösten 2014

En oväntad vänskap

Frankrike 2011. Regi: Nakache/Toledano.1 h 52 min.
Komedi. Driss, en ung förortskille som just har kommit ut från fängelset, anställs som genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Philips. Denne har blivit förlamad efter en drakflygningsolycka. Driss är till en början väldigt tveksam till jobbet och Philips vänner har starka invändningar mot hans val av assistent. Men de två har mycket att lära av varandra. Driss otroliga energi och livsglädje smittar snart av sig på Philip.
Bedömning: 4,5

Effi Briest

Tyskland 2009. Regi: Huntgeburth. 1 h 52 min.
Drama. I sekelskiftets högborgerliga Berlin tvingas den 17-åriga Effi Briest in i ett känslolöst äktenskap med den betydligt äldre baron Instetten. När hon möter den unge major von Crampas flammar en häftig passion upp. När hennes make många år senare uppdagar förhållandet utmanar han von Crampas på en duell.
Bedömning: 3,3

Albert Nobbs

Irland 2011. Regi: Garcia. 1 h 53 min.
Drama. Albert Nobbs är en omtyckt servitör och butler på ett fint hotell i det fattiga Dublin i slutet av 1800-talet. Albert börjar uppvakta servitrisen Helen med hopp om att de tillsammans en dag skall driva en tobakshandel för de drickspengar han sparat ihop och gömt. Men Helen har redan en fästman.
Bedömning: 3,6

Omar dödar mig

Frankrike/Marocko 2011. Regi: Zem. 1 h. 25 min.
Drama. Sommaren 1991 hittas en rik änka, Ghistaine Marchal, knivmördad i sin vinkällare i Sydfrankrike. På väggen, skrivet i hennes blod, står frasen "Omar m´a tuer", som anklagar hennes marockanske trädgårdsmästare Omar Raddad. Texten innehåller ett märkligt grammatiskt fel som tyder på att en mindre franskkunnig person än den döende Marchal kan ha skrivit den. Ett villospår? Ändock arresteras Omar. Efter en slarvig rättsprocess med rasistiska övertoner döms han.
Bedömning: 3,6

Blue Jasmine

USA 2013. Regi: Woody Allen. 1 h. 38 min.
Drama. Överklassfrun Jasmines värld krossas när hennes man Hal avslöjas som storbedragare i både affärer och kärlek. Utblottad flyr hon från New York och flyttar in hos sin hårt arbetande syster Ginger i San Fransisco. Det blir en kulturkrock, men också en möjlighet för de två systrarna att ta itu med sina respektive problem.
Bedömning: 3,6

Séraphine

Frankrike 2008. Regi: Provost. 2 h 1 min.
Drama. Den sanna historien om en medelålders kvinna som arbetar som hembiträde i en liten stad i Frankrike. Hon anses vara lite egen och sin lediga tid ägnar hon åt måleri, där hon är en självlärd visionär som menade sig arbeta på uppdrag av änglarna. Filmen skildrar hennes ensamma livsbana från hånat byoriginal, som upptäcks av den tyske konstkritikern Vilhelm Uhde och en kort tids berömmelse, till 20-talets internering på sinnessjukhus, där hon dog 1942.
Bedömning: 3,9

Du gör mig galen

USA 2012. Regi: Russell. 2 h 2 min.
Dramakomedi. Den manodepressive Pat, en f.d. lärare, har precis släppts ur från den psykiatriska anstalten där han suttit efter att ha försökt slå ihjäl sin frus älskare. Nu tvingas han flytta till sina föräldrar och gör allt han kan för att återförenas med sin motvilliga ex-fru. På en brokig väg dit möter han den mystiska Tiffany som har en hel del egna problem. Bedömning: 3,5

Philomena

GBR 2013. Regi: Frears. 1 h 38 min.
Drama. Det var inte bättre förr. När den unga ogifta Philomena blev gravid på det katolska Irland för 50 år sedan var katastrofen ett faktum. Familjen tog avstånd och hon fick uthärda en fruktansvärd förlossning och en slavliknande tillvaro på det lokala klostret. Sin lille son fick hon träffa en timme om dagen tills han adopterades bort av nunnorna. Och sedan sågs de aldrig mer.
Bedömning: 4,6