Hösten 2016

Kärlek och brott

Komedi. Frankrike 2013. Regi: Albert Dupontel. 1 h 22 min.

Ariane Felder är gravid. Eftersom hon är en hårdhudad ensamstående kvinna, för att inte tala om en ambitiös ordentlig domare, kommer budet lite som en överraskning. Ännu mer överraskande blir det faderskapstest som visar att barnets far är Bob Nolan, en brottsling som åklagas för ett riktigt monstruöst brott. Ariane som inte minns någonting, allra minst att hon legat med Nolan, kämpar för att komma fram till hur det hela gått till och vad som kommer att hända framöver. Bedömare: 202               Betyg: 3,1

The Butler

Drama/Biografi. USA 2013. Regi: Lee Daniels. 1 h 48 min.

Du ser ingenting, du hör ingenting, du ska bara tjäna. Med de ledorden började Cecil Gaines sin långa trogna bana i Vita Huset. Mellan åren 1952-1986 arbetade han som butler för inte mindre än åtta presidenter. Från maktens innersta rum bevittnade han många av de stora och dramatiska händelserna i världs- och segregationspolitiken. Han blev vittne till både goda och onda gärningar, men förblev lojal mot Vita Husets presidenter ända fram till sin pensionering. Bedömare:180              Betyg: 4,6

Lånaren Arrietty

Animerad familjefilm. Japan 2010. Regi: Hiromasa Yonebayashi. 1 h 34 min.

Under golvplankorna i ett stort hus, i en vildvuxen och magisk trädgård i utkanten av Tokyo, bor den pyttelilla 14-åriga Arrietty med sin lika pyttelilla familj. Huset bebos av två äldre damer som inte har en aning om att deras små inneboende existerar. Arrietty och hennes familj lever på att ”låna”. En dag flyttar den 12-åriga pojken Sho in i huset. 
Bedömare: 152               Betyg: 3,5

Kvinnan i guld

Drama/Dokumentär. USA/GB 2015. Regi: Simon Curtis. 1 h 49 min.

Femtio år efter att hon flytt andra världskrigets Wien, börjar Maria Altmann sin långa kamp för att återfå de dyrbara familjeägodelar som nazisterna beslagtog under krigsåren. Österrike ändrar plötsligt sina lagar för konstrestitution för att bättra på sin internationella image och möjligheten ges att återuppta gamla fall av misstänkt konststöld. Tillsammans med sin oerfarne, men handlingskraftige advokat tar sig Maria an en långdragen rättstvist som leder djupt in i det österrikiska etablissemanget och ända upp i USA:s högsta domstol.
Bedömare: 197              Betyg: 4,6  

Ett hus i Marocko

Drama. Frankrike/Marocko 2013. Regi: Laila Marrakchi. 1 h 40 min.

I en rik villa i Tanger har familjen till den nyss bortgångne patriarken Moulay Hassan samlats enligt tradition för att tillsammans sörja i sedvanliga tre dagar. Men lugnet störs när Sofia, den rebelliska yngsta dottern, återvänder till Marocko efter att mot sin fars önskan rest till USA för att bli skådespelare. Sofias upptåg rör upp i familjen och får även systrarna Kenza och Miriam att tänka över sina livsval och familjehemligheter, när dessa, som legat dolda i många många år, kommer upp till ytan.
Bedömare: 209              Betyg: 3,6

Searching for Sugar Man

Dokumentär. Sverige/GB 2012. Regi: Malik Bendjelloul. 1 h 26 min.

Filmen berättar den gripande historien om den bortglömde musikern Sixto Rodriguez, som spelade in två skivor i USA på 1970-talet, vilka båda floppade. Han förblev därför okänd i hemlandet. Men vad han själv aldrig fick veta var att skivorna kopierades och blev megahitar i Sydafrika. Skivorna sålde i hundratusental men själv såg Rodriguez aldrig skymten av några pengar, utan jobbade på som rivningsarbetare hemma i Detroit.
Bedömare: 121               Betyg: 3,9

Sådan far sådan son

Drama. Japan 2013. Regi: Hirokazu Koreeda. 2 h 1 min.

Royoda är en framgångsrik arkitekt, som bor i Tokyo med hustrun Midori och sexårige sonen Keita. De får beskedet att Keita förväxlats på BB och att deras biologiske son bor med en annan familj. Då rämnar deras tillvaro. Sjukhuset rekommenderar föräldrarna att byta tillbaka barnen. Men hur byter man bort en son, som man har fostrat som sitt eget barn? En finkänslig tankeställare från mästaren Koreeda.
Bedömare: 178               Betyg: 4,1

Kvartetten

Drama/Komedi. GB 2012. Regi: Dustin Hoffman. 1 h 35 min.

Cecily, Reggie och Wilfred bor på ett hem för pensionerade operasångare. Varje år, den 10 oktober, har de en konsert för att fira Verdis födelsedag. Jean, som en gång var gift med Reggie, anländer till hemmet och rör om i grytan. Reggie uppträder fortfarande som en diva, men hon vägrar att sjunga. Men ”the show must go on” … och det gör den.
Bedömare: 205               Betyg: 4,3