Hösten 2021

Kvarteret Korpen 

Drama. Sverige 1963. Regi: Widerberg.                   1 h 41 min.
Filmen skildrar arbetarklassens situation i Sverige 1936, närmare bestämt i Malmös fattigkvarter. I centrum står en familj, där sonen Anders drömmer om att bli författare och att kunna lämna både platsen och sin livssituation bakom sig, där fadern är en alkoholiserad livslögnare och drömmare och modern sliter för att de ska kunna överleva. I vägen står såväl klasstillhörighetens sociala bojor som Anders egna tvivel på sin förmåga.
Bedömare: 147                 Betyg: 3,9                                                      

Lady Bird 

Drama/Komedi. USA 2017. Regissör: Gerwig          1 h 34 min.
Ett dramatiskt, komiskt och turbulent förhållande mellan mor och tonårsdotter. Christine ”Lady Bird” McPherson kämpar emot, men är oundvikligt lik sin väldigt kärleksfulla och viljestarka mamma – en sjuksköterska som arbetar outtröttligt för att hålla familjen uppe efter att Lady Birds far förlorat sitt jobb.
Bedömare: 162               Betyg: 3,2                                                         

En fantastisk kvinna   

Drama. Chile 2017. Regi: Lelio.                                1 h 40 min
Marina, en ung transkvinna i Santiago de Chile jobbar som servitör, men hyser sångambitioner. Hon har en relation med Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firat Marinas 27-åriga födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare behöver hon kämpa för sin rätt att vara sig själv, både mot myndigheterna och Orlandos familj som inte kan acceptera henne.
Bedömare: 186               Betyg: 3,8

Edie  

Drama. GRB 2017. Regi: Hunter                               1 h 42 min
Den 83-åriga Edie bor i Skottland med sin sjuke man. När maken dör ändras hennes liv helt. Hennes dotter vill att Edie ska bo på ett ålderdomshem. Men Edie tycker inte att det finns något som heter ”för sent”, så hon lämnar sitt gamla liv, pratet om ålderdoms-hemmet, packar sin vandringsryggsäck och ger sig ut på det äventyr hon aldrig tog sig för – att besegra det mäktiga berget Mount Suilven i Skottland.
Bedömare: 158             Betyg: 4,0

Antonias värld         

Drama/Komedi.Nederläderna1995. Regi: Gorris.    1 h 42 min
Den viljestarka och snart 90-åriga Antonia vaknar upp en morgon med insikten att det här är hennes sista dag, och blickar då 50 år bakåt i sitt liv. I efterdyningarna av andra världskriget återvände hon hem till sin barndomsby, för att där och då bli matriarken i ett samhälle av oberoende kvinnor. Filmen vann en Oscar 1995 för bästa utländska film, vilket gjorde Marleen Gorris till den första kvinnliga regissören att belönas med priset.
Bedömare: 165              Betyg: 3,6

Green Book   

Drama/Komedi. USA 2018.Regi: Farrelly.                2 h 20 min
År 1962, när utkastaren Tony "Lip" Vallelonga är tillfälligt arbetslös, går han med på att köra musikern Dr. Don Shirley på en tvåmånaders turné i djupaste amerikanska södern. Dr. Shirley är välutbildad och en hyllad musiker medan Tony är en jordnära vanlig man med en egenskap att hamna i trubbel. Först har de mycket olika uppfattning om allt från mat till musik, men finner snart att de befinner sig i en värld som ser ner på dem båda - och där börjar en oväntad vänskap.
Bedömare:126              Betyg: 4,7