Våren 2002

Häftig och begeistrad

Dokumentär/Musikal. Norge 2001. Regi: Knut Erik Jensen. 1 h 44 min.

Det är sen höstkväll i Berlevåg, en liten fiskeby på den norska kustens yttersta spets. En kall nordvästlig storm drar snön horisontellt genom byn. Plötsligt hörs en kör av röster som skär genom vinden. Rätt ute vid havsbandet står de, tjugo uppklädda män i alla åldrar, och sjunger för full hals. Filmen följer kören, där den yngste medlemmen är i 30-års åldern och den äldste 96 år fyllda! De berättar öppet om sina liv, sin kärlek och sina drömmar. De har levt på fisket i alla tider, men nu hotar nedläggningar av fiskeindustrin och framtiden ser mörk ut. Det enda som består i en föränderlig tid är kören. Filmen tar oss genom körövningar och någon enstaka konsert till den absoluta höjdpunkten: en bejublad turné till Murmansk.

Memento

Thriller/Mysterium. USA 2000. Regi: Christopher Nolan. 1 h 53 min.

Leonard Shelby är en man plågad av en mycket sällsynt form av minnesåkomma; han har defekt korttidsminne, vilket får honom att glömma allt som händer inom fem minuter. Därför för han konstant anteckningar och tar bilder med Polaroid-kamera. När filmen börjar förstår vi snart att Leonard är mitt uppe i jakten på den man som våldtog och mördade hans fru.

Moderna tider

Drama/Komedi/Romantik. USA 1936. Regi: Charles Chaplin. 1 h 27 min.

Den lille luffaren har fått anställning vid det löpande bandet. Han blir snart alienerad av det monotona jobbet och hamnar genom mycket chaplinska omständigheter först på mentalsjukhus och sedan i fängelse. Väl ute igen lär han känna en ung flicka på rymmen från barnhemmet och de två udda olycksfåglarna försöker klara sig så gott det går i den hårda omvärlden.

Badhuset

Drama/Komedi. Kina 1999. Regi: Zhang Yang. 1 h 32 min.

Herr Liu driver tillsammans med sin förståndshandikappade son ett traditionellt badhus i Beijing. En dag dyker hans andra son Da upp, han har fått ett brev från brodern och tror att deras far har avlidit. Det hela var dock ett missförstånd och Da finner fadern vid god vigör. Da, som har blivit affärsman i Shenzhen i stället för att stanna i familjeföretaget, dröjer sig nu kvar hos sin far och sin bror i badhuset i sitt barndomskvarter. Badhuset är den självklara samlingspunkten för kvarterets män, där de träffas för att prata och spela spel, och herr Liu sköter både ryggskrubbning och själasörjning åt sina gäster.