Våren 2003

En förtrollad april

Drama. GB 1992. Regi: Mike Newell. 1 h 35 min.

20-talets London. Lotty Wilkens, en uttråkad och kuvad hemmafru, får en dag syn på en annons om ett ledigt slott i Italien som uthyres under april. Hon börjar i smyg söka resesällskap.

Monsunbröllop

Drama/Komedi/Romantik. Indien/USA/Frankrike/Italien/Tyskland 2001.

Regi: Mira Nair. 1 h 54 min.

Monsunbröllop är ett familjedrama och en sprudlande hyllning till en stad vars gamla traditioner står i skarp kontrast mot dagens moderna IT-samhälle.

Erin Brockovich

Drama/Komedi/Biografi. USA 2000. Regi: Steven Soderbergh. 2 h 10 min.

En arbetslös ensamstående mamma får anställning hos sin advokat. Han har dåligt samvete för att han tidigare förlorade hennes stämning för personskada. När hon börjar jobba följer hon upp ett konstigt fall rörande vattenförgiftning. Filmen handlar om hur hon kommer att leda det största civilrättsliga målet någonsin i USA:s historia.

Allt om min mamma

Drama/Komedi. Frankrike/Spanien 1999. Regi: Pedro Almodóvar. 1 h 41 min.

På sin födelsedag dör Esteban, 17 år, i en olycka. Hans stora önskan var att få reda på vad hans okände fars namn var. Hans mor Manuela får genom Estebans anteckningar reda på detta, så hon åker till Barcelona platsen där hon blev gravid för att försöka leta efter sin ex-man, men där händer saker som förändrar hennes liv.

Forrest Gump

Drama/Komedi/Romantik. USA 1994. Regi: Robert Zemeckis. 2 h 22 min.

Forrest Gumps liv skildras under tre våldsamma decennier. Från att ha ansetts vara efterbliven blir han toppidrottsman, krigshjälte i Vietnam och framgångsrik affärsman. Det enda Forrest egentligen vill är dock att hans livs kärlek Jenny ska ha det bra. Forrest förkroppsligar en tidsålder, en lössläppt oskuld i ett USA på väg att förlora sin oskuld. Hans hjärta vet vad hans begränsade IQ inte kan förstå. Baserad på romanen "Forrest Gump" av Winston Groom från 1986.

En lektion i kärlek

Drama/Komedi. Sverige 1954. Regi: Ingmar Bergman. 1 h 36 min.

Efter 15 års äktenskap har David och Marianne växt isär. David har en affär med en patient och Marianne har inlett ett förhållande med sin gamle älskare Carl-Adam, Davids bäste vän. David och Marianne sitter i en kupé på tåget till Köpenhamn och diskuterar det förlutna och framtiden och börjar kanske förstå varandra igen.

Italienska för nybörjare

Drama/Komedi/Romantik. Danmark/Sverige 2000. Regi: Lone Scherfig.

1 h 52 min.

Andreas, en ung, nyutbildad präst kommer till sin nya församling i en liten grå småstad. Han ska vikariera för pastor Wredmann, som efter att ha kommit på kant med församlingen blivit suspenderad. Då Wredmann vägrar ge Andreas husrum tar han in på stadens hotell där han träffar den generade och lite ledsne portiern Jørgen Mortensen som har en del att tänka på. För det första har hotellchefen bett honom att sparka hans barndomsvän Hal-Finn som förestår kaféet och för det andra är han djupt förälskad i den italienska skönheten Guilia. Han vet dock inte hur han ska få det sagt och det blir inte lättare av att hon inte förstår danska. I frisörsalongen sliter Karen med hårläggningar och sin alkoholiserade mamma som då och då kommer på besök och i byns bageri försöker Olympia balansera plåtar och sälja kakor samtidigt. De udda existenserna i den lilla staden hamnar alla av olika anledningar på en nybörjarkurs i italienska och den sydländska stämningen sprider sig sakta men säkert.

Mitt Afrika

Drama/Romantik/Biografi USA 1985. Regi: Sydney Pollack. 2 h 41 min.

En sann berättelse om den danska författarinnan Karen Blixen; en kvinna med en oböjlig vilja som tillsammans med sin otrogne man driver ett kaffeplantage i Kenya omkring år 1914. Till sin förvåning upptäcker hon att hon håller på att förälska sig i landet, dess befolkning och den hemlighetsfulle vite jägaren.