Våren 2004

Grabben i graven bredvid

Drama/Romantik. Sverige 2002. Regi: Kjell Sundvall. 1 h 34 min.

Grabben i graven bredvid handlar om Benny och Desiré som möts på kyrkogården då Benny sitter vid sina föräldrars grav och Desiré vid sin döda makes. Hon är 37 år och nybliven änka. Han har precis ärvt sina föräldrars bondgård. Det blir kulturkrockar och kärlek när vi får följa bibliotekarien Desiré och mjölkbonden Benny.

Jules och Jim

Drama/Romantik. Frankrike 1962. Regi: Francois Truffaut. 1 h 45 min.

Jules och Jim är bästa vänner. Genom två decennier går deras resa mellan hopp och förtvivlan, svek och försoning. Ett världskrig skiljer dem åt, men kärleken till samma kvinna för dem samman: den nyckfulla Catherine med sitt förtrollande leende.

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Drama/Action/Romantik/Äventyr. Taiwan/Hongkong/USA/Kina 2000.

Regi: Ang Lee. 2 h.

Den ryktbare och ädle krigaren Li Mu Bai har för avsikt att dra sig tillbaka och leva ett liv i stillhet. Han överlämnar därför sitt legendomsusade vapen, ett vackert ornamenterat svärd som bär namnet Gröna Ödet, till Yu Shu Lien, en kvinna som han i hemlighet är förälskad i. Li vill att Shu Lien, som också i hög grad behärskar den klassiska kampkonsten, skall ta med sig Gröna Ödet till Peking och där skänka svärdet till den aktade Herr Te. Själv ämnar Li bege sig till berget Wudan för att hylla sin läromästare, som för några år sedan blev förgiftad av den fruktade skurken Jaderäven. Han lovar att senare möta Shu Lien i Peking. Hemma hos Herr Te lär Shu Lien känna den unga Jen, en vacker dotter till den framstående guvernören Yu. De två kvinnorna blir goda vänner och Jen avslöjar att hon inte vill gifta sig, utan istället bli en fri krigare, som den beundrade Li. Samma natt smyger sig en maskerad tjuv in i Herr Tes hus och stjäl det oskattbara Gröna Ödet.

Moulin Rouge

Drama/Romantik/Musikal. USA/Australien.2001. Regi: Baz Luhrmann.

2 h 7 min.

Den unga poeten och författaren Christian reser år 1899 från London till Paris och hamnar mitt i den bohemiska revolutionen. Genom sina nyfunna och lika bohemiska vänner blir han presenterad för den undersköna kurtisanen och glädjeflickan Satine, stjärnan på den färgsprakande nattklubben och bordellen Moulin Rouge. Christian blir vid deras första möte förälskad i den vackra kurtisanen och Satine blir även hon, om än motvilligt, förtrollad av Christians sång och bryter därmed den gyllene regeln - att aldrig bli förälskad.

Timmarna

Drama. USA/GB 2002. Regi: Stephen Daldry. 1 h 54 min.

Tre tidsperioder, tre berättelser, tre kvinnor. Dessa tre kvinnor är länkar i en kedja, omedvetna om att deras öden drivs av ett storartat litterärt verk. Den ena är författarinnan Virginia Woolf, som bor utanför London i början av 1920-talet. Medan hon bearbetar sin mentala instabilitet, påbörjar hon sin första stora roman, Mrs. Dalloway. Över tjugo år senare, läser hemmafrun Laura Brown just denna roman, som har en sådan effekt på henne att hon börjar omvärdera allting i sitt liv. Till sist, i New York år 2001, förbereder Clarissa Vaughn, en modern version av Mrs. Dalloway, en fest för att fira sin vän Richard, en briljant poet som är döende i AIDS.

Amadeus Directors Cut

Drama/Biografi. USA 1984. Regi: Milos Forman. 3 h.

En novembernatt 1823 ropar en förvirrad gammal man en bekännelse från sitt fönster för att hela Wien ska höra den. "Förlåt mig, Mozart. Förlåt mig för att jag dödade dig." Ett ögonblick senare försöker han ta sitt eget liv, men räddas och förs genom den snötäckta staden till centralsjukhuset, en deprimerande byggnad som rymmer alla typer av sjuklingar. Här blir mannen kvar, och besöks i sitt enskilda rum ett par veckor senare av sjukhusprästen, Fader Vogler. Trots att den gamle mannen visar sitt tydliga förakt för prästen och det denne representerar, bestämmer han sig ändå för att bikta sig. Den gamle mannen är Antonio Salieri, en gång en av de mest berömda musikerna i Wien...

Jag är Dina

Drama. Norge/Sverige/Frankrike/Tyskland/Danmark 2002.

Regi: Ole Bornedal. 2 h 5 min.

Dina är en okonventionell, stark kvinna som pendlar mellan dödslängtan och livslust. Hon är djupt präglad av att hon som barn oavsiktligt vållade sin mors ohyggliga död. Dina växer upp som ett försummat barn, utan trygghet och kärlek. Hon utvecklar sitt eget sätt att möta världen på. Självsvåldigt tar hon för sig av livets glädjeämnen, till omvärldens förfäran.

Samsara

Drama/Romantik. Frankrike/Tyskland/Indien/Italien 2001.

Regi: Pan Nalin. 2 h 18 min.

Efter en lång tid i djup trans hämtas den unge munken Tashi hem. Han tillfrisknar snart med en överraskande effekt. Tashi befinner sig plötsligt i ett sexuellt uppvaknande och bestämmer sig för att följa den unga kvinnan Pema, för tillsammans med henne bygga ett liv runt kärleken och de dagliga rutinerna. När problemen efter några år börjar hopa sig ifrågasätter han dock sitt val att lämna munkklostret för det värdsliga livet.

Att vara och ha

Dokumentär. Frankrike 2002. Regi: Nicolas Philibert. 1 h 44 min.

En dokumentärfilm om vardagen i en småskola någonstans på franska landsbygden.