Våren 2005

Blow Dry

Drama/Komedi/Romantik. USA/GB/Tyskland 2001. Regi: Paddy Breathnach.

1 h 31 min.

I den lilla engelska staden Keighley ska brittiska frisörsmästerskapen gå av stapeln. Problemet är att själva värdstaden har svårt att få ihop ett lag som ska ställa upp.

Kvinnorna på Rosenstrasse

Drama/Krig. Tyskaland/Nederländerna 2003. Regi: Margarethe von Trotta.

2 h 10 min.

En kvinna upptäcker efter faderns död att hennes mor har ett förflutet i Tyskland under andra världskriget. När hon söker efter ledtrådar hittar hon historien om en grupp ariska kvinnor som startar en protest för att få sina judiska män, som fängslats av nazisterna, släppta ur häktet på Rosenstrasse.

Breven från Otar

Drama. Frankrike/Belgien 2003. Regi: Julie Bertuccelli. 1 h 32 min.

Otar lämnar Tbilisi i Georgien för jobb utomlands. Han far till Paris, får jobb som byggnadsarbetare och råkar ut för en olycka som leder till döden. Hemma i det slitna, fattiga Tbilisi lever hans gamla mamma, syster och systerdotter som sliter för sin överlevnad. Systern och hennes dotter inser att den gamla ej klarar av ett dödsbud och därför får sonen leva vidare i brev, författade av sin systerdotter. En film om människor som försöker behålla värdigheten trots att världen omkring dem sakta håller på att falla samman.

Goodby Lenin

Drama/Komedi/Romantik. Tyskland 2003. Regi: Wolfgang Becker.

2 h 1 min.

Den unge mannen Alexander protesterar mot regimen i Östtyskland år 1989. Hans mor Christiane, som är en trogen partianhängare, ser honom bli arresterad under en demonstration. Chockad får hon en hjärtattack som leder till koma. När hon åter vaknar har muren fallit. Alexander gör allt för att upprätthålla skenet av att är som tidigare för att inte göra henne upprörd, vilket skulle kunna skada hennes bräckliga hjärta.

Sommar vid Loire

Drama/Komedi. Frankrike 1999. Regi: Jean Becker. 1 h 55 min.

Det är 1930-tal i den lugna och idylliska regionen Marais vid Loire-floden. De båda vännerna Garris och Riton hankar sig fram med diverse säsongsarbeten. Garris lever ensam med sina minnen från kriget. Han behandlar Ritons familj som sin egen. En dag lär de känna Pépé, en man som tidigare bott vid floden men som för länge sedan gav sig iväg till storstan för att tjäna pengar. Nu har han återvänt för att tillbringa sin ålderdom där han bodde som ung. Tillsammans tillbringar de en sommar vid Loire, en sommar fylld av kärlek, hat och död.

Sonen

Drama. Belgien/Frankrike 2002. Regi: Jean-Pierre Dardenne/Luc Dardenne

1 h 43 min.

Vem är pojken som heter Francis? Varför vägrar Olivier att ta honom som lärling på snickeriet? Och varför följer han istället efter honom i korridorerna, på gatorna och ända in i huset där han bor? Varför är han så intresserad, och varför verkar han så rädd? En gastkramande skildring om brott och straff, förlust och förlåtelse av bröderna Dardenne som tidigare gjort "Ett löfte" och "Rosetta".

Modern

Underlag saknas.

Så som i himmelen

Drama. Sverige/Danmark 2004. Regi: Kay Pollak. 2 h 12 min.

Daniel är en svensk dirigent som har lyckats få framgång internationellt och som blivit välbeställd på kuppen. Plötsligt går Daniel in i väggen. Han drar sig tillbaka från musiken och flyttar hem till sin barndomsby i Norrland. En dag hör han ett framförande av byns lilla kyrkokör och han träffas av en ton som får musiken att välla upp i honom igen. Daniel börjar som kantor, han träffar en ny kärlek och hans liv vänds upp och ned.