Våren 2006

Köpmannen i Venedig

Drama/Romantik. USA/Italien/GB/Luxemburg 2004. Regi: Michael Radford.

2 h 18 min.

Berättelsen utspelas i Venedig på 1500-talet. Köpmannan Antonio går i borgen med sin egen kropp när hans bäste vän Bassanio behöver pengar. Ockraren Shylock tar tillfället i akt och vägrar lösa lånet i pengar – utan kräver ett skålpund kött ur Antonios kropp. Shylocks värld rasar samman och han inser snart att hämnden inte alltid är ljuv

Den gråtande kamelen

Drama/Dokumentär. Mongoliet/Tyskland 2003.

Regi: Byambasuren Davaa/Luigi Falorni. 1 h 31 min.

Filmen handlar om en familj på den mongolska stäppen vars liv kretsar kring djuren; vilka djur det handlar om kanske märks i titeln.

Vera Drake

Drama/Kriminalare. GB/Frankrike 2004. Regi: Mike Leigh. 2 h 5 min.

Vera Drake är en vänlig och omtänksam kvinna i efterkrigstidens England. Hon tar sig an alla i området som har behov av hjälp och uppmuntran och hon ger sin familj ett kärleksfullt hem trots knappa resurser. Men Vera har en hemlighet. I sin iver att hjälpa utför hon också illegala aborter på kvinnor som hamnat i svårigheter.

Dr Strangelove

Drama/Komedi. GB 1964. Regi: Stanley Kubrick. 1 h 33 min.

Den paranoide amerikanske generalen Jack D. Ripper är besatt av tanken på att ryssarna konspirerar för att förorena de "värdefulla amerikanska kroppsvätskorna". I ett anfall av vansinne skickar han därför ut det amerikanska flygvapnet för att bomba Sovjetunionen sönder och samman eller som han själv uttrycker det: "Nuclear combat!". Stanley Kubricks klassiska politiska satir från det kalla krigets dagar.

Tvillingsystrar

Drama/Romantik/Krig. Nederländerna/Luxemburg 2002.

Regi: Ben Sombogaart. 2 h 17 min.

Två tvillingsystrar separeras vid sex års ålder då den återstående föräldern dör. Lotte lever överklassliv i Holland, medan Anna får slita på en bondgård i Tyskland. Vi får följa hela deras uppväxt, hur de försöker återförenas för att separeras än en gång av andra världskriget. Nominerad till en Oscar för bästa utländska film.

Masjävlar

Drama/Komedi. Sverige 2004. Regi: Maria Blom. 1 h 30 min.

Masjävlar är en dramatisk komedi om tre systrar som är födda och uppväxta någonstans i Dalarna. Yngsta systern Mia, som för länge sedan flyttat från sin hemby, återvänder för att fira sin fars 70-årsdag. En tänkt kortvisit som kommer att förändra Mia och de inblandades liv.

Broderier

Drama. Frankrike 2004. Regi: Eléonore Faucher. 1 h 28 min.

När Claire förstår att hon, blott 17 år gammal, är med barn, bestämmer hon sig för att föda barnet anonymt och ge upp det för adoption. Men på snabbköpet där hon jobbar är det svårt att hålla det hemligt. Istället söker hon jobb hos Madame Melikian som broderar åt haute-couturen i Paris. Det blir ett oförutsett möte och medan broderierna växer fram, vävs också vänskapens trådar samman.

Återkomsten

Drama. Ryssland 2003. Regi: Andrej Zvjagintsev. 1 h 48 min.

När Andrej och Ivan kommer hem en dag upptäcker de att deras far har återvänt efter tolv år. Han tar med dem ut på en tredagarstur för att fiska och pojkarna har många frågor. Var har han varit? Varför har han återvänt? Och kan de egentligen vara säkra på att han är deras far?