Våren 2008

Little Miss Sunshine

Mörk komedi. USA 2006. Regi: Jonathan Dayton. 1 h 41 min.

En svart komedi som i roadmoviens form berättar historien om en amerikansk medelklassfamiljs omtumlande resa till en skönhetstävling för barn. En frisk satir ...

Storm över Ryssland

Action/Krig. Sovjet 1938. Regi: Sergei Eisenstein. 1 h 52 min

Epos om den ryske fursten Alexander Nevskij som på 1200-talet lyckades kasta tillbaka en tysk invasion. Inspelad vid andra världskrigets utbrott och en oroande parallell till världssituationen vid denna tid.

Fantomen på Operan

Drama/Thriller/ Romantik/Musikal. Regi: Joel Schumacher. 2 h 23 min.

Den tragiska historien om det musikaliska geniet som gömmer sig i källaren på Paris Operahus, och som förälskar sig i den unga, vackra sångerskan Christine.

Stilla liv

Drama. Kina 2006. Regi: Jia Zhangke. 1 h 48 min.  

Filmen porträtterar verkligheten för de över en miljon kineser som tvingats lämna tryggheten i sina hembyar och flytta till storstäderna för att ge plats ...

Två dagar i Paris

Komedi. Frankrike 2007. Regi: Julie Delpy. 1 h 36 min.

I korthet skildrar ”Två dagar i Paris” hur paret efter ett misslyckat besök i Venedig stannar till i Paris i Marions (Delpy) gamla lägenhet, en trappa upp från föräldrarnas, för att hämta hem katten. Jack konfronteras för första gången med den franska familjens överväldigande diskussionslusta, den frispråkiga fixeringen vid sexualitet, pappans märkliga egenhet att rispa sidorna på parkerade bilar med mera.

Den nya människan

Drama. Sverige/Finland 2007. Regi: Klaus Härö. 1 h 44 min.

Gertrud är en levnadsglad och för sin tid frispråkig 17-åring. Olyckliga omständigheter gör att hon blir omhändertagen och förd till ett arbetshem för kvinnor. Gertrud förstår inte varför hon blir bortförd men när hon inser att hon är inlåst beslutar hon sig för att med alla medel ta sig därifrån. Vägen tillbaka till friheten är dock betydligt svårare att gå än Gertrud först har trott. 

Bokhandlaren som slutade bada

Drama/Komedi. Sverige. Regi: Jarl Kulle. 1 h 39 min.

Ägaren till en bokhandel i en liten stad, Jakob, är medlem i en klubb som brukar bada varje söndag. Han är ointresserad av kvinnor tills Amelie Arbel flyttar till staden. Hon är rik och tilldragande och de båda gifter sig. Väl gifta upptäcker Jakob att saker och ting inte riktigt blev som han tänkt sig...

1939

Drama. Sverige 1989. Regi: Göran Carmback. 1 h 33 min.

Året är 1939. Europa förändras av kriget som rasar. Även i Sverige ändras livet för många. Värmlandsflickan Annika beger sig till Stockholm för att prova på storstadslivet. Annika träffar den levnadsglada Berit och de båda får anställning på restaurang Gillet. De roar sig i krigets skugga och på en nyårsfest träffar Annika den framgångsrike och berömda löparen, Bengt Hall. De vill dela livet tillsammans, men klarar Annika av det överklassliv som Bengt och hans familj lever.