Våren 2009

En förlorad Värld

GB 2008. Regi: Julian Jarrold. 2 h 12 min.
Drama. Medelklasspojken Charles träffar Lord Sebastian Flyte och hans rika bigotta familj. Han klättrar socialt men stöts ut. Filmen bygger på den kända TV-serien Brideshead Revisited från 1981.

En lanthandel i Provence, Le fils de l’epicier

Frankrike 2007. Regi: Eric Guirado. 1 h 36 min.
Drama. Mitt i sommaren måste Antoine lämna sitt slappa storstadliv för att hjälpa sin mamma i familjens lanthandel. Han måste nu köra matleveranser till de utspridda små byarna. Det är med kluvna känslor han återvänder hem.

Fjärilen i glaskupa

Frankrike/USA 2007. Regi: Julian Schnabel. 1 h 52 min.
Dramadokumentär. Filmen är den otroliga historien baserad på den självbiografi som J.D. Bauby lyckas diktera med sitt vänstra öga, efter att ha råkat ut för ett slaganfall. Bauby var chefredaktör för modetidningen Elle. Schnabel  tilldelades priset för bästa regi i Cannes 2007.

Varg

Sverige/Norge/Finland 2008. Manus: Kerstin Ekman. Regi: Daniel Alfredsson. 1 h 37 min.
Drama. Klemens och hans brorson Nejla lever i det norrländska landskapet. De kommer i konflkt med de lagar som stiftas i Stockholm. Allt ställs dock på sin spets när deras sätt att leva blir attackerat från oväntat håll.

En öm kyss

GB 2004. Regi: Ken Loach. 1 h 44 min
Drama. Loach skildrar förälskelsen mellan en katolsk lärarinna och en invandrad muslimsk pakistanier i dagens Glasgow. Det kommer förstås att handla om kulturkrockar och kärlekens styrka i ett aktuellt och nyanserat nutidsdrama.

The prize of the Pole

Sverige 2006. Regi: Staffan Julén. 1 h 20 min.
Dramadokumentär. I denna film söker polareskimån Robert E. Peary II (sonsonson till Nordpolens upptäckare Robert E. Peary) sluta fred med sin släkts förflutna, men gräver på vägen upp mycket av västvärldens mindre smickrande historia och grymma människosyn.

Tuyas bröllop

Kina 2006. Regi: Quanan Wang och Lu Wei. 1 h 36 min.
Drama. Filmen utspelar sig på den mongoliska landsbygden och berättar en vacker kärlekshistoria om en kvinna som tvingas skilja sig från sin handikappade man. Hon måste hitta en ny man som kan försörja familjen. Filmen vann Guldbjörnen för bästa film på Berlins Filmfestival 2007.

Maria Larssons eviga ögonblick

Sverige 2008. Regi: Daniel Alfredsson. 2 h 11 min.
Drama. Den fattiga finländska kvinnan Maria Larssons stormiga äktenskap förändras då hon vinner en kamera. Detta får henne att upptäcka en ny dimension i tillvaron. Filmen utspelar sig i början av 1900-talet.