Våren 2012

The King’s speech

GB 2010. Regi: Tom Hooper. 1 h 58 min.
Drama. Filmen berättar historien om mannen som blev kung George Vl, far till drottning Elizabeth ll. Efter att brodern abdikerar, tar George (”Bertie”) motvilligt emot utnämningen. Eftersom han lider av svår stamning och därför anser sig vara olämplig som kung, konfronteras han med en logoped vid namn Lionel Logue.

Black Swan

USA 2010. Regi: Aronofsky. 1 h 48 mni.
Drama. Nina är ballerina i ett New York City Ballet-bolag. När Thomas Leroy ska inleda den nya säsongen av Svansjön är Nina hans första val. Men Nina har konkurrens – en ny dansare, Lily, som också imponerar på Leroy. Rollen kräver en dansare som kan spela både ”White Swan” med oskuld och nåd och ”Black Swan” som representerar svek och sensualitet. Nina passar perfekt som ”White Swan”, medan Lily personifierar ”The Black Swan”.

Igelkotten

Frankrike 2009. Regi: Achache. 1 h 40 min.
Drama. Madame Michel är en 54-årig portvakt i en småborgerlig fastighet. Hennes enda lycka är att fly bort i sin värld av böcker. I huset bor även 11-åriga Paloma, som varje vaken stund videofilmar allt hon ser. På sin tolfte födelsedag tänker hon begå självmord. När en charmig japansk herre flyttar in i huset blir han en länk mellan de båda kvinnorna och vänskapen börjar trevande att växa.

Medan åren går

UK 2011. Regi: Leigh. 2 h 9 min.
Drama, komedi. Tom och Gerri är ett äldre lyckligt par, som fått många goda år tillsammans. Runt omkring dem finns familj och vänner, som Gerris kollega Mary och sonen Joe, som i sin tur tycker att det blir lite jobbigt att alla hans vänner gifter sig. Vi får följa dessa och andra människor runt Tom och Gerri under en vår, sommar, höst och vinter. Vi får ta del av deras kärlek och värme, lycka, sorg, hopp och förtvivlan.

Tamara Drewe

UK 2011. Regi: Frears. 1 h 49 min.
Komedi. Den unga journalisten Tamara Drewe återvänder till sina rötter på den engelska landsbygden för att sälja sitt barndomshem. Byn minns Tamara som en udda flicka, men en förvandling har skett.

Gudar och människor

Frankrike 2010. Regi: Beauvois. 2 h 2 min.
Dramadokumentär. En grupp kristna munkar lever ett stillsamt liv i ett kloster i en by i Algeriet. De är goda vänner med den muslimska befolkningen och bistår dem med bl.a. sjukvård. När beväpnade grupper börjar sprida våld och terror i området ställs de inför frågan huruvida de ska lämna byn eller stanna kvar och riskera sina liv.

Barneys många liv

USA 2010. Regi: Richard J Lewis. 2 h 14 min.
Drama. En ömsint pikaresk om den hetlevrat impulsive, oförskräckt oförskämde Barney Panofskys politiskt helt inkorrekta och ohämmade liv.

Boy

Nya Zeeland 2010. Regi: Taika Waititi. 1 h 39 min.
Komedi. Boy är en 11-årig pojke som bor i en liten by på Nya Zeeland. Han bor tillsammans med sin farmor, bror och sin kära get. Hans pappa sitter i fängelse.