Våren 2013

Nathali

Frankrike 2011. Regi: Foenkinos. 1 h 49 min.
Drama. Nathali är inte längre säker på någonting. Ena stunden var hon lyckligt gift, hade en lysande karriär och var övertygad om att framtiden var ljus. Allt förändrades när hennes man dog i en bilolycka. En dag ger hon sin kollega Markus en spontan kyss…

Det vita bandet

Österrike/Frankrike/Tyskland 2009. Regi: Haneke. 2 h 24 min.
Drama. Österrikaren Michael Haneke är berömd för några särpräglade filmer, bl. a. Funny Games. I ”Det vita bandet” skildrar han livet i en liten tysk by något före första världskriget. Förbryllande händelser inträffar. Under dessa finns förtryck, misshandel, psykisk terror etc. Det vita bandet tvingas barn att bära för att de endast ska tänka goda, rena tankar. Filmen har svartvitt foto, som ibland ger skildringen en dokumentär prägel. 

Mannen från Le Havre

Finland/Frankrike/Tyskland 011. Regi: Kaurismäki. 1 h 33 min.
Drama. En skoputsare som lever i Le Havre tar hand om en pojke från Ghana, som kommit till Frankrike illegalt. Mannen bestämmer sig för att hjälpa pojken att komma till sin mamma i London utan att de franska myndigheterna får tag i honom.

Niceville

USA 2011. Regi: Tate Taylor. 2 h 26 min.
Drama. En ung överklassflicka, Skeeter, trotsar normen då hon bestämmer sig för att skriva en bok om hur det är för svarta kvinnor att arbeta i vita familjers hem i 1960-talets USA. Skeeters skrivprojekt blir startskottet till att fler fäärgade kvinnor vågar träda fram med sina berättelser om sina livssituationer.

Dirch

Danmark 2011. Regi: Martin Zandvliet. 1 h 49 min.
Drama. En fängslande och engagerande film om en mycket älskad dansk komiker. Filmen visar upp kändisskapets baksida och nöjesbranschens hänsynslösa utnyttjande av honom, vilket ledde till privatlivets sammanbrott. Den visar också upp djup och äkta vänskap mellan två kolleger och pekar med all önskvärd tydlighet på alkoholens viktiga och förödande roll för detta komikerpar.

The Descendants

USA 2011. Regi: Payne. 1 h 55 min.
Dramakomedi. En bitterljuv historia om Matt King, vars liv passerat obemärkt för andra och för honom själv. När hans fru råkar ut för en olycka utanför Waikiki tvingas Matt omvärdera sitt liv, ta en mer aktiv roll i sina döttrars uppväxt och besluta hur han ska göra med den bit land familjen ärvt från Hawaiianska kungligheter och missionärer.

Barbara

Tyskland 2012. Regi: Christian Petzold. 1 h 45 min.
Drama. Sommaren 1980. Barbara är läkare och ansöker om utresetillstånd från Östtyskland. Hon får avslag och med det följer en kommendering till ett litet sjukhus långt ute på landsbygden. Hennes pojkvän befinner sig redan i Västtyskland och tillsammans planerar de för hennes flykt. Samtidigt blir Barbara allt mer intresserad av sitt arbete och när dagen för flykten närmar sig har hon börjat tveka.

Snön på Kilimanjaro

Frankrike 2011. Regi: Guédiguian. 1 h 47 min.
Drama. Trots att han har förlorat sitt jobb lever Michel ett lyckligt liv med sin fru Marie-Claire. De har varit förälskade i mer än 30 år och barn och barnbarn gör dem lyckliga och de älskar umgänget med närmsta vännerna. Men deras lycka slås i bitar vid ett brutalt rån där alla pengar de fått för att köpa en resa till Kilimanjaro försvinner.