Våren 2014

Bäst före

Sverige 2013. Regi: Arehn. 1 h 41 min.
Komedi. Berättelsen om 3 män, Bosse nypensionerad och övergiven av sin vackra hustru, Lennart, skolchefen, övertygad om sin oemotståndliga charm och Anders, passionerad entusiast som anser sig ha kommit på ett epokgörande TV-format. De vinner en mindre summa på V 75 och beslutar sig för att pigga upp tillvaron med en Åbo-kryssning. Men när Bosses gamla ungdomskärlek, Anna, dyker upp på båten med sin åldriga mamma sätts gammal vänskap på prov. 
Bedömning: 3,6   

Den gröna cykeln Drama.

Saudiarabien/Tyskland 2012. Regi: Al Mansour. 1 h 38 min.
Drama. 10-åriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudarabien, där hon bor, är det inte tillåtet för unga flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan om att inte ta sig en andra fru, passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv.
Bedömning: 3,9 

Inte bara honung

Schweiz/Tyskland 2012. Regi: Imhoof. 1 h 35 min.
Dokumentär. Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut är mänskligheten utplånad inom 4 år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara varför. Detta kommer att få drastiska konsekvenser för människan då över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss med på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör.
Bedömning: 3,4  

Argo

USA 2012. Regi: Affleck. 2 h. Thriller.
Den 4 november 1979, när den iranska revolutionen pågår för fullt, stormar iransk militär USA:s ambassad i Teheran och tar 52 amerikaner som gisslan. Mitt i kaoset lyckas sex amerikaner fly och gömma sig i kanadensiska ambassadörens hem. Med vetskap om att det bara är en tidsfråga innan militären hittar, och troligen avrättar dem, så kommer CIA-specialisten Tony Mendez med en riskfylld och okonventionell plan för att föra dem oskadda ut ur Iran.
Bedömning: 4,4 

Bakom stängda dörrar

Frankrike 2012. Regi: Ozon. 1 h 45 min.
Thrillerkomedi. När franskläraren Germain ser begåvningen i sin unge elev Claude har han ingen aning om vad som väntar. Claude har fått som skrivuppgift att göra en kortare redogörelse över vad som hänt i helgen men lämnar istället in en längre berättelse om en klasskamrats familjeliv med pikanta detaljer. Även om Germain inser det olämpliga i texten blir han så fascinerad av avslutningen "fortsättning följer" att han låter sin elev hållas.
Bedömning: 3,1 

Hotel Marigold

GBR 2011. Regi: Madden. 2 h 3min.
Komedi. En grupp engelska pensionärer lockas av reklam att outsourca sin ålderdom till Hotel Marigold i Jaipur i Indien. De kommer för att uppleva äventyr, för att få en ny höftled, för att återfinna gammal kärlek eller bara för en nystart. Omställningen från det gråa, kalla England till det kaotiska färgsprakande Indien är för vissa lika svårsmält som den indiska maten men ibland är en kulturkrock det som behövs för att inse att det aldrig är för sent att börja leva.   
Bedömning: 4,0

Jakten

Danmark 2012. Regi: Vinterberg. 1 h 55 min.
Drama. Efter en tuff skilsmässa har Lucas träffat en ny flickvän, fått nytt jobb och är på god väg att bygga upp en relation med sin tonårige son Marcus. Men något går fel. Inte mycket. Bara en liten lapp. En slumpmässig lögn. Och medan snön faller och julljusen tänds, sprider sig lögnen sakta men säkert - som ett virus.
Bedömning: 4,6

Änglarnas andel

GBR/Frankrike. Regi: Loach.1 h 41 min.
Dramakomedi. När Robbie håller sin nyfödde son Lukas för första gången svär han på att Luke aldrig ska få samma tragiska liv som han själv har haft. Efter att med nöd och näppe ha undkommit ett fängelsestraff döms han till samhällstjänst och tilldelas en övervakare som till sin enorma förvåning upptäcker att Robbie besitter en unik näsa för whisky.
Bedömning: 3,9