Våren 2016

Mimi & Grigris

Drama. Frankrike/Tchad 2013. Regi: Mahatmat-Saleh Haroun. 1 h 41 min.

Trots ett förlamat ben, som skulle ha hindrat de flesta, drömmer 25-årige Grigris om att kunna försörja sig som dansare. Planerna kullkastas dock när hans styvpappa blir allvarligt sjuk. För att rädda sin pappa bestämmer sig Grigris för att börja arbeta åt bensinlangare. I Tchadhuvudstaden N’Djamenas ljusskygga nattliv träffar Grigris den utstötta Mimi och de dras till varandra.
Bedömare: 214               Betyg: 2,8

Leviatan

Drama. Ryssland 2014. Regi: Andrej Zvjagintsev. 2 h 20 min.

En mäktig biblisk berättelse om den lilla människan och den stora maktlösheten. Den enkle bilmekanikern Kolja bor i sitt hus vid det stora Barents hav. Emellertid vill någon komma åt marken där hans hus står. En stark och helt trovärdig skildring av hur det kan gå till i dagens Ryssland.
Bedömare: 190               Betyg: 3,8

Om hästar och män

Drama. Island 2014. Regi: Benedikt Erlingsson. 1 h 21 min

Solweig älskar Kolbeinn (som är lite kär han också i ärlighetens namn), men Kolbeinn är mest upptagen av sin älskade märr Grána. Grána i sin tur är besatt av hingsten Brúnn. Våren är på intågande och hela samhället följer ivrigt händelse-utvecklingen. Det hela kan bara ända med förskräckelse.
Bedömare: 214               Betyg: 3,0

Timbuktu

Drama. Frankrike/Mauretanien 2014. Regi: Abderrahmane Sissako.
1 h 37 min.

Ett gäng pojkar spelar fotboll på en sandplan i Timbuktu, men spelet sker utan boll. Timbuktu har tagits över av militanta islamister och allt är förbjudet. Staden är tyst och gatorna är tomma. Det enda som hörs är jihadisterna som åker runt för att ropa ut alltmer absurda förbud och påbud. I utkanten av staden lever Kidane och Satima ett fridfullt liv lyckligt förskonade från ockupanternas framfart. Men en olyckshändelse med tragiska följder förändrar deras öde.
Bedmare:181                 Betyg: 2,8

Phoenix

Drama. Tyskland 2014. Regi: Christian Petzold. 1 h 38 min.

Nelly har överlevt nazisternas koncentrationsläger, men blivit så vanställd att hennes ansikte fått rekonstruerats med plastikkirurgi. Nu söker hon i efter-krigstidens Berlin efter maken, som kan ha angivit henne.
Bedömare: 165              Betyg: 3,9

Simon och ekarna

Drama. Sverige 2011. Regi: Lisa Ohlin. 2 h 2 min.

Simon växer upp i en arbetarfamilj i Göteborgs utkant under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Han är begåvad och mot föräldrarnas gillande söker han sig till skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjer vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa. Filmen är baserad på romanen ”Simon och ekarna” av Marianne Fredriksson 1985.
Bedömare:140               Betyg: 4,6

The imitation Game

Historisk thriller. GB/USA 2014. Regi: Morten Tyldum. 1 h 54 min

Strax före utbrottet av andra världskriget anmäler sig Alan Turing, en briljant ung matematiker, som frivillig till den brittiska underrättelsetjänsten. Hans uppgift blir att tillsammans med andra utvalda personer knäcka koden till nazisterna påstått olösbara Enigma-chiffer. Samtidigt som Alan för en kamp mot klockan med miljoner människoliv på spel, döljer han en hemlighet för omvärlden.
Bedömare: 185               Betyg: 4,6

The Reader

Drama. USA/Tyskland. Regi: Stephen Daldry. 2 h 4 min.

Michael Berg, en tysk advokat, hade under sin tonårstid på 1950-talet en affär med en äldre kvinna. Kvinnan, Hanna Schmitz, försvann och återkom senare som en av de åtalade för krigsbrott för sina handlingar som vakt i ett koncentrations-läger. Michael inser att Hanna har en hemlighet som hon tror är värre än hennes naziförflutna, en hemlighet som kan kosta henne rättegången.
Bedömare: 184               Betyg: 4,5