Våren 2017

Den tatuerade änkan

Drama. Sverige 1998. Regi: Lars Molin. 1 h 40 min. 
Medlemsförslag. Prisbelönad TV-film. Ester är en kvinna i övre medelåldern. Hon har vanan att skämma bort såväl sin bufflige man som barn och barnbarn. Mitt i julfirandet dör Esters faster. Det blir början till uppbrott och ett nytt liv för Ester.
Bedömare: 207               Betyg: 4,6

Mustang

Drama. Turkiet 2015. Regi: Deniz Gamze Ergüven. 1 h 37 min.
Fem föräldralösa men levnadsglada tonårssystrar bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. När ett rykte växer till oanade proportioner försöker deras vårdnadshavare begränsa flickornas frihet. Men upproret bubblar under ytan, flickorna måste tuktas för att familjen ska följa traditionerna på landsbygden. Men kan vildhästar tämjas? Oscarsnominerad som bästa ickeengelskspråkiga film.
Bedömare: 192               Betyg: 3,4

Den andra mamman

Drama. Brasilien 2015. Regi: Anna Muylaert. 1 h 52 min.
Den hårt arbetande hushållerskan Val bor hos sina arbetsgivare, en välbeställd familj ur den brasilianska övre medelklassen. När hennes snart vuxna dotter plötsligt dyker upp ställs alla outtalade klassbarriärer som finns i hemmet på ända och kaos uppstår. Filmen vann publikens pris både på Berlin Film Festival 2015 och på Göteborg Film Festival 2016.
Bedömare: 198               Betyg: 3,3

Carol

Drama/Romantik. USA/GB 2015. Regi: Todd Haynes. 1 h 58 min.
Therèse Belivet jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men hon drömmer om ett mer meningsfullt och spännande liv. En dag träffar hon den förföriska och vackra Carol Aird, som är fast i ett misslyckat äktenskap, En gnista tänds mellan dem, och ju djupare deras relation blir, desto mindre oskyldig blir den. Men deras vänskap och kärlek visar sig ha ett högt pris. En smärtsamt vacker skildring av kärlek mot alla odds – ett kraftfullt drama om en gift kvinna som i 50-talets USA riskerar allt när hon inleder en romans med en yngre kvinna.
Bedömare: 161               Betyg: 3,3

Mandarinodlaren

Drama/Krig. Estland/Georgien 2013. Regi: Zaza Urushadze. 1 h 27 min.
År 1992 rasar inbördeskriget i Georgien. I en liten bergsby har alla estniska bybor flytt tillbaka till Estland utom två – den åldrade mandarinodlaren Ivo, som vägrar lämna sina grönskande träd, och hans yngre medhjälpare Margus. Slutligen tränger sig kriget på även i denna gudsförgätna avkrok. Efter en blodig strid finner mandarinodlarna två svårt skadade soldater – en från vardera sidan av kriget och tar hand om dem. Men vad händer när de bittra fienderna vaknar upp?
Bedömare: 182               Betyg: 3,9

Frihet - Den blå filmen

Drama/Romantik/Mystik. Frankrike/Polen 1993. Regi: Krzysztof Kieslowski.
1 h 38 min.
En bil går av vägen och två av dess tre passagerare dör. Den överlevande från kraschen är den unga kvinnan Julie. De två offren är hennes dotter och hennes man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men har hon också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?
Bedömare: 197               Betyg: 3,6

Bumerang

Drama. Frankrike 2015. Regi: Francois Favrat. 1 h 41 min.
40-årige Antoine håller på att tappa fotfästet i tillvaron. Hans fru har lämnat honom och hans relation med systern knakar. Helt besatt av mammans oförklarliga död, som inträffat 30 år tidigare, har Antoine nått en punkt utan återvändo. Han måste ta reda på sanningen och konfrontera sin auktoritäre pappa, som förbjuder alla att tala om det förflutna.
Bedömare: 175               Betyg: 4,1

Måndag hela veckan

Drama/Romantik/Komedi/Fantasy. USA 1993. Regi: Harold Ramis.
1 h 37 min.
När meteorologen Phil vaknar en morgon upptäcker han att samma dag utspelar sig om och om igen. Till en början utnyttjar han det till sin fördel men snart blir han förtvivlad då han inser att han är dömd att leva på samma plats och träffa samma människor dag in och dag ut, för alltid.
Bedömare: 173               Betyg: 2,8