Filmer våren 2018

Uppdaterad 2018-05-01

Birdwatchers

Drama. Brasilien/Italien 2008. Regi: Marco Bechis. 1 h 48 min.
En turistbåt flyter fram på floden. Vid strandkanten står äkta indianer i full kroppsmålning och låter sig fotograferas för att så fort båten glidit förbi snabbt hoppa i sina vanliga kläder och ta emot några skrynkliga sedlar. De tillhör ursprungsbefolkningen i Mato Grosso do Sul i Brasilien, vars jord har stulits från dem, och som nu tvingas leva i växande misär instängda i reservat. När en våg av självmord sprider sig bland de unga indianerna växer upproret fram och en grupp indianer ockuperar en bit land. Två världar står mot varandra och ett oväntat möte uppstår mellan Osvaldo, en ung Shaman och jordägarens dotter.
Bedömare: 209                Betyg: 2,6

Chaplineftermiddag

Chaplin är en av vår tids stora filmskapare. Men det är inte bara roliga sekvenser utan också mycket allvar och stort samhällsengagemang i hans produktioner. Vi vill komma ihåg honom genom att bjuda in Malena Jansson, som forskat om honom och hans verk och kommer att berätta om honom och visa smakprov ur hans stora produktion.
Bedömare: 106                Betyg: 4,0

Hiss till galgen 

Drama/Thriller. Frankrike 1958. Regi: Louis Malle. 1 h 32 min.
Florence och Julien planerar mordet på Florence´s make Simon, som även är Juliens chef. Julien utför mordet så att det ser ut som självmord. Men genom olika omständigheter uppkommer en del problem.
Bedömare: 197                Betyg: 3,5

The Salesman

Drama/Thriller. Iran 2016. Regi: Asghar Farhadi. 2 h 4 min.
Emad och Rana tvingas lämna sin bostad då ett renoveringsarbete i en närliggande byggnad äventyrar deras säkerhet. De flyttar in i en tillfällig lägenhet i centrala Teheran. En händelse knuten till lägenhetens förre ägare kommer att dramatiskt förändra det unga parets liv.
Bedömare: 193                Betyg: 3,6

Sameblod

Drama. Sverige 2016. Regi: Amanda Kernell. 1 h 50 min.
Sverige 1930-tal. Elle Marja går i samisk internatskola. Efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan bestämmer hon sig för att bryta med sin samiska identitet och bli svensk. Det visar sig vara svårare än hon trodde.
Bedömare: 173                Betyg: 4,2

Fäktaren

Drama/Sport. Estland 2015. Regi: Klaus Härö. 1 h 33 min.
Tidigt 1950-tal. För att undkomma den ryska säkerhetspolisen tar Endel Nelis sin tillflykt till en liten håla i hemlandet Estland. Han hittar jobb som lärare och börjar på fritiden utbilda barn i fäktningens ädla konst, en sport han behärskar till fulländning. Trots sin barska framtoning blir han snart en fadersfigur för barnen, många av dem föräldralösa på grund av de ryska ockupanterna. Han lär sig att älska dem men skolans rektor är dock lite misstänksam!
Bedömare: 191                Betyg: 4,4 

En alldeles särskild dag

Drama/Romantik. Italien 1977. Regi: Ettore Scola. 1 h 50 min.
Rom 1938. Antoinetta stökar hemma när hennes man och barn, som de flesta andra är ute och tittar på Hitlers statsbesök. På andra sidan gården ser hon Gabriele, en antifascist med smittande livsglädje. Tillsammans får de en alldeles särskild dag.
Bedömare: 171                Betyg: 3,7

Den röda filmen

Drama/Romantik. Polen 1994. Regi: Krzysztof Kieslowski. 1 h 39 min.
Fotomodellen Valentine och juridikstuderanden August bor nära varandra i Genève. De känner inte varandra men deras vägar korsas ideligen. En kväll kör Valentine på och skadar en hund …
Bedömare: 193                Betyg: 3,4

Dolda  tillgångar

Drama/Dokumentär. USA 2016. Regi: Theodore Melfi. 2 h 6 min.
Tre briljanta, svarta kvinnor som arbetade för NASA var hjärnorna bakom ett av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Detta var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla köns- och rasbarriärer.
Bedömare: 213                Betyg: 4,7