Filmer våren 2019

C’est la vie

Komedi. Frankrike 2017. Regi: Nakache/Toledano. 1 h 57min
För brud och brudgum är det den viktigaste natten i deras liv. Men för cateringkillen Max, fotografen Guy och sångaren/underhållaren/DJ:n James är det en kväll precis som alla andra, likväl som för dem som jobbar bakom kulisserna i det extravaganta slottet utanför Paris. Pierre och Helena är ett av de par som bestämt sig för att fira sin kärleksförening på slottet. Vi får följa deras bröllopsfest, men genom ögonen hos dem som får denna magiska tillställning att bli verklighet.
Bedömare: 228             Betyg: 3,3                  

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Kriminaldrama. USA 2017. Regi: McDonagh. 1 h 50 min
Frustrerad av den lokala polisens brist på framsteg i att hitta hennes dotters mördare, tar den förtvivlade Mildred Hayes saken i egna händer för att hitta de ansvariga till det brutala mordet. Hon ställer stadens högt aktade polischef mot väggen på ett kontroversiellt sätt, genom att sätta upp stora reklamskyltar med ett budskap direkt riktat mot honom. När andreofficer Dixon blir involverad i utredningen förvärras situationen till en kamp med den lokala polisen i Ebbing.
Bedömare: 176             Betyg: 3,9

M

Drama. Frankrike 2017. Regi: Forestier. 1 h 39 min.
Lila och Mo möts vid en busshållplats. Hon har ett förlamande talfel och han är sprudlande och pratsam. Lila förbereder sig för sitt examensprov och Mo försörjer sig genom illegala bilrace. De är varandras motsatser och motsatser dras till varandra – förälskelsen är ett faktum. Men Mo bär på en hemlighet som tynger honom.
Bedömare: 192             Betyg: 3,5

En andra chans

Drama. Danmark 2015. Regi: Bier. 1 h 42 min.
Poliserna och bästa vännerna Andreas och Simon lever väldigt skilda liv. Andreas har slagit sig till ro med fru och barn medan Simon nyligen skilt sig och spenderar det mesta av sin vakna tid med att dricka sig full på den lokala strippklubben. Men allt förändras när båda kallas in för att reda ut ett bråk hos ett par knarkare och Andreas hittar parets spädbarn gömt och gråtandes i en garderob.
Bedömare: 174             Betyg: 3,7

Vilse i Paris

Komedi. Frankrike2016. Regi: Abel/Gordon. 1 h 24 min.
Fiona, en kanadensisk bibliotekarie, beger sig till Paris för att hjälpa sin 88-åriga moster Martha. Men när hon anländer är Martha försvunnen, vilket är den första i en flod av olyckor som sköljer över Fiona. Mitt i allt eländet träffar hon Dom, en lika egoistisk som förförisk luffare som vägrar att lämna henne i fred. Historien om tre egensinniga person-ligheter som har gått vilse i Paris tar sin början.
Bedömare: 205             Betyg: 2,8

Notes on a scandal

Drama. GBR 2016. Regi. Eyre. 1 h 30 min.
Barbara är en sträng lärarinna i en engelsk skola. Hon lever ensam och är inte så omtyckt i skolan. Hennes värld ändras när hon får en ny ung kollega, Sheba. Hon är som en frisk fläkt i skolan, men har svårt med disciplinen. Barbara hjälper henne genom att ge tips om hur hon ska handskas med de stökiga eleverna. De blir goda vänner och Barbara trivs bättre med tillvaron. Men en dag råkar hon se något otillåtet som Sheba gör och lovar att hålla det hemligt, om det inte upprepas.
Bedömare: 200            Betyg: 3,8

Den tredje mannen

Thriller/Mysterium/Film-noir. GBR 1949. Regi: Reed. 1 h 45 min.
Orson Welles har huvudrollen som Harry Lime och Joseph Cotten spelar hans barndomsvän Holly Martins i denna klassiska film-noir-thriller. Författaren Martins anländer till efterkrigstidens Wien för att hälsa på Lime, men möts av beskedet att denne omkommit i en mystisk bilolycka. Han fångas upp i en väv av kärlek, svek, olagligheter och mord och finner sig snart jaga sin barndomsväns spöke genom Wiens trånga gränder och mörka kloaksystem på jakt efter sanningen.
Bedömare: 194            Betyg: 3,8

Cinema Paradiso

Drama. Italien 1988. Regi: Tornatore. 2 h 3 min.
Filmen handlar om en pojke vid namn Salvatore Di Vita, som kallas för Toto. Filmen börjar när Salvatore är vuxen och berättar huvudsakligen i tillbakablickar till hans barndom. Toto är jätteintresserad av film och biografer. Han blir god vän med biografens maskinist som heter Alfredo. En kväll under en visning inträffar en olycka.
Bedömare: 179            Betyg: 4,3