Filmer våren 2020

Uppdaterad 2020-03-11

The Grand Budapest Hotell

Drama/Komedi/Äventyr. USA/Tyskland. Regi: Anderson. 1tim 40 min. 
Berättelsen om Gustave H, en omtalad concierge på ett välkänt hotell i Europa under mellankrigsåren, och Zero Moustafa, en hisspojke, som blev Gustave H:s närmaste vän. Deras fantastiska äventyr innehåller en stöld av en ovärderlig renässansmålning, en otäck familjefejd över en enorm förmögenhet samt en ljuvligt sockersöt kärlekshistoria. Samtidigt förändras hela kontinenten dramatiskt och så även The Grand Budapest Hotel …
Bedömare: 236                 Betyg: 3,0

Girl

Drama. Belgien 2018. Regi: Dhont. 1 tim 44 min.
Den beslutsamma 15-åriga Lara är helt besatt av att bli professionell ballerina. Hon har sin pappas stöd och vågar därför börja på en ny skola, vilket innebär ännu hårdare arbete för att förverkliga sin dröm. Laras frustration och otålighet blir ännu tydligare när hon märker att hennes kropp inte kan hänga med i de strikta disciplinerna av träningen eftersom hon föddes som pojke.
Bedömare: 210                 Betyg: 4,0

Kungens val

Drama/Dokumentär. Norge 2016. Regi: Poppe. 2 tim 13 min.
Filmen tar sin början den 9 april 1940, tiden för nazisternas ockupation av Danmark och Norge, som står på tur. Den handlar om det svåra och ödesdigra val som den norska regeringen och kung Haakon VII ställs inför för landets väl: fullständig kapitulation eller fullt krig. Filmen behandlar de följande tre kaotiska dygnen.
Bedömare: 208                Betyg: 4,4

Billy Elliot  

Drama. GBR 2000. Regi: Daldry. 1 tim 51 min.
Vid tiden för den stora gruvstrejken 1984 i en liten stad i norra England har 11-årige Billy en dröm att dansa balett. Hans mor är död och hans bror liksom stränge far, en kolgruvearbetare, har bara förakt för ”tramsigheter” som balett, varför Billy varje lördag tvingas att träna boxning, i samma lokal som flickorna tränar balett för mrs Wilkinson. Han fascineras alltmer av dansen och mrs Wilkinson hjälper honom med privatlektioner och tillsammans kämpar de mot målet: att få chansen att pröva in till The Royal Ballet School.
Bedömare: 168                 Betyg: 4,5

The Journey

Drama. GBR 2017. Regi: Hamm. 1 tim 34 min.
I oktober 2006 träffas den protestantiske unionistledaren Ian Paisley och den republikanske politikern katoliken Martin McGuiness för första gången för fredsuppgörelse för Nordirland i skotska St. Andrews. Paisley behöver dock åka hem för att fira guldbröllop. McGuiness går med på att avbryta förhandlingarna, men bara om han får följa med i bilen till flygplatsen i en annan stad, i hopp om att på vägen kunna lösa den mångåriga konflikten på Nordirland.
Bedömare: 127                 Betyg: 4,1

Övriga filmer utgick pga covidpandemin