Filmer våren 2023

Uppdaterad 2022-12-08

18/1       Drömmannen   

Drama/Kom/Rom. Tyskland 2021. Regi: Schrader.                1 tim 51 min.
Alma är forskare i Berlin och övertalas att delta i en extraordinär studie. I tre veckor måste hon leva med en humanoid robot, speciellt anpassad till hennes individ och behov, och vars intelligens är designad att var den perfekta livspartnern. Alma möter Tom, en maskin i människogestalt av en helt ny klass, skapad enbart för att göra henne lycklig. En futuristisk kärlekshistoria som är en tragikomisk saga om kärlek, längtan och vad som gör en människa till just människa.
Bedömare: 228                       Betyg: 3,5

1/2        Den 12:e mannen 

Drama/Dok. Norge 2017. Regi: Zwart.                                    2 tim 15 min
År 1943 under Nazitysklands ockupation av Norge gömmer sig 12 norska motståndsmän på en fiskebåt utanför Tromsö när de plötsligt överraskas av tyska soldater. Tyskarna oskadlig-gör snabbt 11 av dem men den tolfte, Jan Baalsrud, lyckas undkomma. Skottskadad, barfota och genomvåt flyr han mot Sverige med Gestapo i hälarna. Jakten pågår i månader, samtidigt som ryktet om hans hjältemod sprids och gör honom till symbol för motståndet, Filmen bygger på verkliga händelser.
Bedömare:                         Betyg:

15/2    Filmtjuven

Drama/Kom. Indien 2021. Regi: Nalin.                                       1 tim 50 min
När den indiske pojken Samay för första gången hamnar på bio blir han alldeles förtrollad. Mot sin konservative fars vilja beger han sig i hemlighet till den slitna biografen även nästa dag fast tågresan dit är flera mil lång. Han har inga pengar. Men när den snälle biomaskinisten känner den ljuvliga doften från lunchlådan som Samays mor gjort så förslår han ett byte. Mat mot film! Detta blir början på en vänskap med äventyr, fantasi och skratt.
Bedömare:                          Betyg:

1/3       Domaren 

Drama. Storbritannien 2017. Regi: Eyre.                                1 tim 45 min
Domaren Fiona Maye står inför sin karriärs svåraste och livsavgörande beslut. Ska ho tvinga tonårspojken Adam att ta emot blodtransfusion, som skulle kunna rädda livet på honom, eller ska hon respektera hans och hans familjs religiösa övertygelse. I ett försök att få klar-het i situationen besöker hon Adam på sjukhuset. Mötet får en djup inverkan på dem båda. Nya känslor väcks hos pojken och bortglömda känslor kommer upp till ytan hos Fiona.
Bedömare:                          Betyg:

15/3     Farha

Drama. Jordanien m.fl. 2021. Regi: Sallam.                            1 tim 32 min 
År 1948i en palestinsk by drömmer Fahra om att få studera till lärare. I den lilla byn går vardagen sin stilla lunk, men allt förändras när israeliska soldater stormar in och tvingar befolkningen på flykt. Fahras pappa låser in henne i matkällaren med löfte att snarast möjligt hämta henne. Inlåst i det lilla mörka utrymmet bevittnar hon det som händer utanför genom ett litet hål, som är enda källan till ljus och luft och enda kopplingen till omvärlden. Filmen bygger på en verklig händelse.
Bedömare:                          Betyg:

 29/3     Eiffel

Drama/Rom. Frankrike/Tyskland 2021. Regi: Bourboulon.  1 tim 48 min
Eiffel är en fictionaliserad biografi om mannen bakom Eiffeltornet: Gustave Eiffel. Kort efter hans byggnation av Frihetsgudinnan tillfrågas han om att bygga ett spektakulärt monument till Världsutställningen i Paris 1889. Han vill i stället bygga en modern tunnelbana tills hans tidigare ungdomskärlek Adrienne dyker upp. Sen följer flashbacks från deras passionerade ungdomsromans sammanflätat med deras inte helt oproblematiska nystart flera år senare. Medlemsönskan.
Bedömare:                         Betyg:

 19/4     Charter    

Drama. Sverige 2020. Regi: Kernell.                                        1 tim 37 min
Efter en skilsmässa befinner sig Alice mitt uppe i en jobbig vårdnadstvist, som hon tror att hon är på väg att förlora. I desperation kidnappar hon båda sina barn, Elina 14 år och Vincent 8 år, och beger dig med dem på en charterresa till Teneriffa, som ett sista försök att vinna tillbaka dem. Här ställs många frågor om relationen mellan föräldrar och barn.
Bedömare:                         Betyg:

26/4      Unga kvinnor   

Drama/Rom. USA 2019. Regi: Gerwig.                                     2 tim 25 min
Systrarna March – Meg, Jo, Beth och Amy – växer upp med sin mamma i en småstad i New England på amerikanska östkusten under inbördeskriget. Deras far tjänstgör som fältpräst i kriget på unionssidan. Flickorna lär känna Theodore ”Laurie” Laurence, sonson till deras förmögne granne, och hans informator, den unge Brooke. Denna filmatisering av 1800-talsklassikern ”Unga kvinnor” utforskar eviga teman som syskonkärlek, kvinnors behov av självförverkligande och vikten av att finnas till för sin nästa.
Bedömare:                        Betyg: