Hösten 2002

Ett rum i våra hjärtan

Drama/Mysterium. Frankrike/Italien 2001. Regi: Nanni Moretti. 1 h 39 min.

En sammansvetsad familj i en liten italiensk stad. Fadern, Giovanni, modern, Paola, och deras två snart vuxna, barn: dottern Irene och sonen Andrea. Giovanni är psykoanalytiker. I hans mottagningsrum, som ligger i anslutning till familjens lägenhet, anförtror hans patienter honom en lång lista av neuroser. Dagligen ställs han inför människoöden som står i stor kontrast till hans egna lugna och harmoniska tillvaro. En söndagmorgon får Giovanni ett akutsamtal från en av sina patienter, vilket gör att han inte kan ta den joggingtur han planerat med sin son...

Kristin Lavransdotter

Drama/Romantik. Norge/Sverige/Tyskland 1995. Regi: Liv Ullman. 3 h.

Kristin är dotter till den välbärgade landägaren Lavrans i det medeltida Norge. En dag presenteras hon för Simon - en tänkbar make. Varken Simon eller Kristin klagar över föräldrarnas val. Men då Kristin möter en man vid namn Erlend, ställs allt på ända.

Amelie från Montmartre

Komedi/Romantik. Frankrike/Tyskland 2001. Regi: Jean-Pierre Jeunet.

2 h 2 min.

Efter den chockerande nyheten att prinsessan Diana omkommit tappar Amelie en flaska i golvet. Under sökandet av den finner hon ett skrin fyllt av barndomsminnen, som hon bestämmer sig för att hitta ägaren till. I all hemlighet lämnar hon tillbaka asken och ser hur det muntrar upp den nu medelålders mannen. Upplivad av sina framgångar bestämmer sig Amelie för att förbättra även sina grannars liv.

En sång för Martin

Drama. Danmark/Tyskland/Sverige 2000. Regi: Bille August. 1 h 57 min.

"En sång för Martin" är baserad på "Boken om E", skriven av Ulla Isaksson, och är en kärlekshistoria mellan två starka människor. Den berömda dirigenten blir passionerat förälskad en violinist i sin orkester. Kärleken blir till ett lyckligt äktenskap men vad händer med kärleken om den ena av parterna blir sjuk och i och med det får en ny identitet? Är det verkligen sant att kärleken klarar allt?

Leva livet

Drama/Komedi. Sverige 2001. Regi: Mikael Håfström. 1 h 35 min.

Leva livet berättar historien om ett hyreshus där hyresgästerna är fullt upptagna med att få ordning på sina liv. Mitt i alla intriger och förvecklingar dyker det upp en dammsugarförsäljare som är bättre på att lyssna än att sälja. Genom sitt arbete får försäljaren ta del av en mängd rörande och humoristiska livsöden som även visar sig få betydelse för hans eget liv.

Elling

Drama/Komedi. Norge 2001. Regi: Petter Naess. 1 h 29 min.

Filmen är baserad på Ingvar Ambjørnsens tredje roman om den populära figuren Elling. Filmen handlar om Elling och Kjell Bjarne, två män som närmar sig 40 år. Efter längre tid på mental-institution har de nu fått en "trygdeleilighet" i Oslo. Därifrån följer vi dem i deras kamp for att anpassa sig till ett normalt liv. Detta är en komisk historia om de två vännernas kamp för att överleva tvångstankar och neuroser, och tillsammans hittar de mekanismer som sätter dem i stånd att övervinna sin fruktan, och därmed kan de på sitt eget sätt återvända till ett normalare liv.