Hösten 2006

Pingvinresan

Dokumentär. USA/Frankrike 2005. Regi: Luc Jacquet. 1 h 20 min.

En fascinerande film om ett av naturens mest intressanta djur i en miljö få av oss lär få besöka. Pingvinresan är en hisnande vacker film om kejsarpingvinen som en gång om året, i tusental, vandrar från havet 20 mil upp på land i Antarktis för att para sig. När honan lagt ägget ger hon sig tillbaka till havet för att hämta mat medan hanen ruvar ägget. I 40 dagar håller han ägget i sina klor och äter ingenting. När ägget kläcks kan ungen överleva i fyra dygn utan mat och det gäller att honan kommer fram i tid med fisken hon fångat.

Mrs Henderson presenterar

Drama/Komedi/Musikal/Krig. GB 2005. Regi: Stephen Frears. 1 h 43 min.

Laura Henderson köper en gammal teater i London och ger stället namnet Windmill. Windmill kommer att gå till historien bland annat för sina nakenshower.

Den bästa av mödrar

Drama. Finland/Sverige 2005. Regi: Klaus Härö. 1 h 48 min.

Detta är en berättelse om en liten människas nöd mitt i en värld av krig. Över 70.000 barn evakuerades från Finland till Sverige under vinter- och fortsättningskriget (1939-1944). ”Den bästa av mödrar” är den första fiktiva filmen som berättar om ett krigsbarns öde. En film om en pojke, som har två mödrar, men samtidigt ingen alls. Filmen är baserad på en roman av Heikki Hietamies.

Monsieur Ibrahim och Koranens blommor

Drama. Frankrike 2003. Regi: Francois Dupeyron. 1 h 35 min.

60-talets Paris lever den unga juden Momo, och den betydligt äldre muslimen Ibrahim. Momo bor hos fosterföräldrar och handlar sina dagligvaror i Ibrahims affär. När Momos far pappa dör blir Ibrahim den enda vuxna människan i Momos liv. De ger sig ut på en resa som skall komma att förändra deras liv...

Ninas resa

Drama. Polen/Sverige 2005. Regi: Lena Einhorn. 2 h 5 min.

I slutet av augusti 1999 diagnostiserades både Nina och Jerzy Einhorn med cancer. Nina på en måndag, Jerzy dagen därpå, på tisdagen. Deras dotter Lena insåg omedelbart att detta var sista chansen att berätta den historia hon fått höra om i hela sitt liv – historien om Ninas krigsupplevelser, som en av endast cirka tre hundra människor som genomlevde hela Warszawagettot – och överlevde. Lena spelade in en fem timmar lång intervju med Nina, på film. Man bestämde sig för att göra ett drama om denna berättelse, men med Ninas intervju som en röd tråd genom filmen. 

Look both ways

Drama. Australien 2005. Regi: Sarah Watt. 1 h 40 min.

Att påstå att Meryl är otursförföljd är en underdrift! Runt varje hörn väntar katastrofen. Tågolyckor och människoätande hajar avlöser varandra, men ingenting går upp mot Nick, som valsar in i hennes liv samma dag han får ett hemskt sjukdomsbesked. Slumpartade händelser eskalerar till en kedja av oväntade och skruvade möten, och under allting ligger kärleken och väntar... Från teamet bakom Rabbit Proof Fence kommer en hyllad succéfilm som belönats med hela 16 festivalpriser!

Sherlock Jr

Komedi. Stumfilm. USA 1924. Regi: Buster Keaton. Tid ?

A film projectionist longs to be a detective, and puts his meagre skills ...

Störst av allt

Drama. Sverige 2005. Regi: Lars Lennart Forsberg

Anna är en ung kvinnlig journalist som plötsligt får reda på att den hon trott var hennes far inte är det. Hennes riktiga pappa är den välkände politikern och fackpampen Aron P Johansson som en gång för tjugoåtta år sedan svek hennes mor. Anna beslutar sig för att, utan att tala om vem hon är, ta reda på vad Aron P egentligen är för en människa, och varför han svek.

Pianisten

Drama. Tyskland/Polen/Frankrike/Österrike 2001. Regi: Michael Haneke.

1 h 31 min.

Erika och livet går skilda vägar. Fyrtio år gammal bor hon fortfarande hemma hos sin mamma. Det är bara när Erika beger sig iväg på sina regelbundna visiter på porrbiografer som mammans inflytande tycks avta. När en av hennes pianoelever blir besatt av att få henne i säng går vägarna samman igen.