Hösten 2017

Potatishandlaren 

Drama. Sverige 1988. Regi: Lars Molin. 48 min.
Bonden Johansson börjar bli gammal och oroar sig för dottern Märta, som inte är så purung precis. En dag dyker potatishandlaren Sture upp.
Bedömare: 169               Betyg: 4,2

Midvinterduell (Mjölkpallen)

Drama/Kortfilm. Sverige 1988. Regi: Lars Molin. 52 min.
Vi får följa en vendetta mellan småbrukaren Egon Lundin och Statens Vägverk rörande en, i deras tycke, olagligt byggd och utplacerad mjölkpall.
Bedömare: 169               Betyg: 4,2

Welcome

Drama. Frankrike 2009. Regi: Philippe Loiret. 1 h 50 min.
Bilal är en 17-årig kurd som har tagit sig genom Mellanöstern och Europa för att träffa sin flickvän som emigrerat med sin familj till England. Men i Frankrike blir han stoppad med hot om att bli tillbakaskickad. Bilal bestämmer sig då för att simma över kanalen och börjar träna. I simhallen lär han känna Simon som är siminstruktör.
Bedömare: 192               Betyg: 4,2

Den vita filmen

Drama/Komedi/Romantik/Mysterium. Fr/Polen 1994.
Regi: Krzysztof Kieslowski. 1h 31 min.
Andra delen i Trikoloren-trilogin tar sig an vitt som i jämlikhet och börjar med en skilsmässa. En man kastas ut i ett tomrum, förödmjukad av sin franska hustru. Utan fotfäste i tillvaron återvänder han till sitt hemland Polen. Hans väg tillbaka till självkänsla är en raffinerad hämnd mot sveket.
Bedömare: 169                Betyg: 3,0

Vänner för livet

Drama/Komedi. Spanien 2015. Regi: Cesc Gay. 1 h 44 min.
Julian bor i Barcelona med sin boxer Truman och gör sitt yttersta för att hålla humöret uppe trots att han är dödssjuk i cancer. När barndomskompisen Tomás korsar hela jordklotet för att återse Julian efter många år åtskilda, får de en sista chans att återuppta den vänskap som nästan gått förlorad.
Bedömare: 188               Betyg: 3,8          

Prövningen

Drama. Rumänien 2016. Regi: Cristian Munqiu. 2 h 8 min.
Läkaren Romeo Aldea har velat ge sin dotter Eliza de bästa förutsättningarna. Planen är att hon med sina toppbetyg ska studera utomlands efter studenten, men med bara slutproven kvar blir Eliza brutalt överfallen. För omskakad för att kunna prestera på topp sätts hela hennes framtid på spel. Romeo vet att det finns sätt att lösa situationen, men de leder honom in i en snårig labyrint av byråkrati, lögner, tjänster och gentjänster - allt för att ge Eliza den chans han själv aldrig tog.
Bedömare: 184               Betyg: 3,1

Nader och Simin – en separation

Drama. Iran 2011. Regi: Asghar Farhadi. 2 h 3 min.
Hustrun i familjen, Simin, vill flytta då hon varken ser någon framtid i Teheran för sig själv eller för den 11-åriga dottern. Men hennes man, Nader, vill inte lämna sin demente far ensam kvar så han vägrar att bryta upp. Sprickan mellan makarna blir allt tydligare och skilsmässa verkar oundviklig. Simin bestämmer sig för att flytta hem till sin mamma, vilket tvingar Nader att anställa en hushållerska åt sin far. Det beslutet visar sig få oanade konsekvenser.
Bedömare: 183               Betyg:2,9

Paradistorg

Familjedrama. Sverige 1977. Regi: Gunnel Lindblom. 1 h 51 min.
Till Paradistorg, en gammal grosshandlarvilla med prunkande snickarglädje kommer sommar efter sommar Katha. Hon är
i 60-årsåldern och läkare med ett sprucket äktenskap bakom sig. I sin yrkesutövning är hon mycket noggrann men även under semestern vill hon ha ordning och reda. Paradistorg byggdes för 50 år sedan av hennes far pappersgrossisten Wilhelm, som också kommer ut om sommaren med sin hustru Alma, men det är Katha som numera styr och ställer.
Bedömae: 191               Betyg: 3,2

Still Alice

Drama. USA 2014. Regi: Richard Glatzer/Wash Westmoreland. 1 h 41 min.
Handlar om Alice, 50, som har allt. Hon är en framgångsrik professor i lingvistik, har tre förtjusande barn, ett bra äktenskap, ett vackert hem och en älskvärd personlighet. Så kommer diagnosen: tidig, ärftlig Alzheimer.
Bedömare: 186               Betyg: 4,4