Filmer hösten 2018

Den allvarsamma leken

Drama. Norge/Sverige 1977. Regi: Anja Breien. 1h 40 min.
Den unge journalisten Arvid förälskar sig sommaren 1897 i skärgårdsmålaren Stilles 18-åriga dotter Lydia. Han vill dock inte binda sig. Vid ett flyktigt möte under vintern efter att Lydias far omkommit, frågar han dock om hon vill bli hans ”lilla älskade i hemlighet” och får svaret ”Jag vill. Men jag törs inte”. Ett halvår senare gifter hon sig med en 50-årig, förmögen kulturhistoriker. Arvid blir häftigt upprörd. Åren går …
Bedömare: 188                Betyg: 3,5

Frantz 

Drama/Romantik/Krig. Ty/Fr 2016. Regi: Francois Ozon. 1 h 53 min.
Året är 1919 och i tystnaden efter kriget sörjer Anna Hoffmeister sin fästman Frantz, som dödats i striderna mot Frankrike. När den mystiske fransmannen Adrien en dag lägger blommor på Frantz grav väcks starka känslor och passion.
Bedömare: 196                Betyg: 4,2

Päron och lavendel 

Drama/Komedi/Romantik. Fr 2015. Regi: Èric Besnard. 1 h 40 min
När Louise´s man går bort blir livet minst sagt besvärligt med 2 barn och en stor vacker gammal gård att ta hand om i hjärtat av Frankrike. Men livet tar en ny vändning när hon kör på en främling med bilen. Trots att han inte verkar skadad bestämmer hon sig för att ta hand om främlingen, som presenterar sig som Pierre. Snart inser hon att Pierre är en ganska besynnerlig man, men kanske precis vad hon och hennes familj behöver.
Bedömare: 208                Betyg: 4,0

Pianot

Drama/Romantik. Australien/Nya Zeeland/Fr 1993. Regi: Jane Campion.
2 h 1 min.
  
Den stumma Ada McGrath från Skottland reser på 1850-talet tillsammans med sin dotter till Nya Zeeland för att gifta sig med landägaren Alisdair Stewart. Med sig har hon ett piano, vilket Stewart byter bort mot en bit mark med grannen George Baines. Denne ber att Ada skall lära honom spela på pianot och en passionerad kärlekshistoria utvecklas mellan dem.
Bedömare: 175                Betyg: 3,9

Spotlight

Drama/Biografi. USA 2015. Regi: Tom Mc Carthy. 2 h 8 min.
Spotlight är namnet på dagstidningen Boston Globes grävande avdelning, strålkastaren som ska rikta ljuset mot skumma affärer. Året är 2001 när händelserna i filmen utspelar sig och är den sanna historien om hur Spotlight-teamet avslöjade sexuella övergrepp på barn och en efterföljande mörkläggning inom den lokala katolska kyrkan.
Bedömare: 189                Betyg: 4,2

Victoria & Abdul

Drama/Komedi/Biografi. UK/USA 2017. Regi: Stephen Frears. 1 h 51 min.
Den unge tjänstemannen Abdul Karim reser från Indien för att delta i firandet av drottning Victorias 50 år på tronen. Han vinner hennes gunst. När hon allt mer börjar ifrågasätta de restriktioner som under hela hennes regenttid omgärdat henne, formar de två en osannolik vänskap, vilken hennes hov och innersta krets gör allt för att krossa. I takt med att vänskapen fördjupas, börjar drottningen se världen genom nya ögon och samtidigt återfå mänsklighet och livsglädje.
Bedömare: 203                Betyg: 3,9

Smultronstället

Drama/Roadmovie. Sverige 1957. Regi: Ingmar Bergman. 1 h 31 min.
Den åldrande Isak Borg är rädd för att dö och plågas av en mardröm. Då han reser från Stockholm till Lund, där han ska utnämnas till Jubeldoktor, får han genom de människor han möter och sina egna drömmar och minnen chans att konfronteras med sig själv.
Bedömare: 181                Betyg: 3,7

Dancer     

Dokumentär. UK/Ukraina. Regi:Steven Cantor. 1 h 25 min.
Sergei Polunin är British Royal Ballets yngsta elev någonsin och har tagit världen med storm. Denna ikoniska rebell och luftburna ängel har hjälpt till att förändra och nyskapa baletten både som koncept och konstform. Men hans liv är inte bara fyllt av framgång och lycka. Vid 25 års ålder ifrågasätter han sin existens och sitt engagemang att dansa. En resa från dåtid till nutid.
Bedömare: 171                Betyg: 4,1

Mandomsprovet  

Drama/Komedi/Romantik. USA 1967. Regi: Mike Nichols. 1 h 45 min.
Den naive och lite tafatte collegestudenten Benjamin inleder ett förhållande med den mycket äldre Mrs Robinson. Det hela kompliceras när Benjamin blir förälskad i Mrs Robinsons dotter Elaine. Klassisk 60-talsfilm, där Dustin Hoffman fick sitt stora genombrott, och med ett lika klassiskt soundtrack av Simon & Garfunkel.
Bedömare: 185                Betyg: 3,6