Hösten 2015

Optimisterna 

Dokumentär. Norge/Sverige 2014. Regi: Westhagen Magnor. 1 h 33 min.

98-åriga Goro är volleybollagets drottning. Med sin viljestyrka, sin livslust och sina lila Converse är hon en inkarnation av lagets filosofi. Vi följer Goro och resten av laget på och utanför volleybollplanen – från det ögonblick de väljer att möta de svenska Krutgubbarna, genom matchförberedelserna som rör allt från intensiva träningspass till teambuilding – virkning.
Bedömare:          Betyg: 4,2

Ida

Drama. Polen 2013. Regi: Pawlikowski. 1 h 22 min.

En resa i minnenas landskap. Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget växer Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare och i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen med hjälp av sprit och sex.
Bedömare: 188          Betyg: 3,4

Boktjuven

Drama/Krig. USA/Tyskland. Regi: Brian Percival. 2 h 13 min.    

I öppningsscenen av Boktjuven får vi se hur en härjad mor sitter på ett tåg och är på väg att lämna bort sina två barn då hon inte längre kan försörja dem, men någonting går fel på vägen och pojken dör. När flickan vid namn Liesel anländer ensam till den tyska adoptivfamiljen möts hon av en leende man och en butter kvinna. Adoptivfadern fattar genast tycke för flickan och lär henne läsa vilket gör att Liesels intresse för det skrivna ordet sakta vaknar till liv. Boktjuven utspelar sig under andra världskriget och är en filmatisering av den kritikerrosade boken med samma namn.
Bedömare: 204           Betyg: 4,4

Tracks

Drama. Australien 2014. Regi: John Curran. 1 h 52 min.   

Robyn tillbringar två år i Alice Springs med att lära sig att ta hand om kameler och förbereda sig för en vandring genom den australiska öknen. För att finansiera resan, som hon egentligen vill genomföra solo, tvingas hon dock ta med sig en National Geographicsfotograf. Under äventyrets gång avslöjas motivationen bakom hennes äventyrslusta.
Bedömare:  215           Betyg: 3,7

100 steg från Bombay till Paris

Drama. USA 2014. Regi: Lasse Hallström. 1 h 57 min.              

När en färgstark familj från Indien öppnar en indisk restaurang i en liten by i södra Frankrike blir de snart ovänner med den fina Michelinbelönade restaurangen på andra sidan gatan. En film där matkonst växer till kulinariska höjder, inget knusslande med kvalitén på råvarorna och kryddoften riktigt känns genom filmduken.
Bedömare: 206           Betyg: 3,9

Min stulna revolution

Dokumentär. Sverige 2013. Regi: Persson Sarvestani. 1 h 15 min. 

Efter revolutionen i Iran 1979 blev livet för Irans kvinnor mycket begränsat. Nahid Persson Sarvestani har bjudit in 5 iranska, politiskt aktiva, kvinnor till Stockholm för samtal. Dessa kvinnor fängslades och torterades av den islamska regimen strax efter revolutionen. Nahid hoppas få svar på vad som hände hennes lillebror innan han avrättades endast 17 år gammal.
Bedömare:            Betyg: 4,0

Locke

Drama/Thriller. GB/USA 2014. Regi: Steven Knight. 1 h 25 min.

Ivan Locke har byggt sitt liv på en lika stabil grund som betongfundamentet till den gigantiska skyskrapa som han är ansvarig för. Han har ett välbetalt jobb och är älskad av fru och två barn. Men kvällen innan betongen ska levereras stiger han in i sin bil och efter resan från Wales till London kommer ingenting att vara sig likt.
Bedömare: 215            Betyg: 3,4

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Thriller. GB 2011. Regi:Tomas Alfredson. 2 h 7 min.

Filmen utspelar sig på 1970-talet och handlar om George Smiley, en nyligen pensionerad MI6-agent, som försöker anpassa sig till ett liv utanför säkerhetstjänsten. När en annan agent framför information om att en ”mullvad” vistas i The Circus (slang för den brittiska underrättelsetjänsten) tvingas Smiley återigen in i en värld av spionage. Han antar senare ett uppdrag att undersöka vilka av hans tidigare kollegor som valt att förråda honom.
Bedömare: 171             Betyg: 2,6