Våren 2007

Citronträd och motorolja

Drama/Äventyr/Biografi. Nya Zeeland/USA/Schweiz/Japan 2005.

Regi: Roger Donaldson. 2 h 7 min.

Filmen är baserad på den verkliga historien om Burt Munro, som år efter år passionerat trimmar sin gamla Indian motorcykel från 20-talet. Hans dröm är att en dag bli den snabbaste på banan i saltöknen i Utah, där världens snabbaste motorcyklar tävlar. När han är över sextio och får beskedet att en hjärtsjukdom riskerar avsluta hans liv, belånar han sitt hus och tar en båt till Los Angeles med motorcykeln för att uppfylla sin dröm.

Italienaren

Drama/Familjefilm. Ryssland 2005. Regi: Andrej Kravtjuk. 1 h 30 min

Vanya är sex år gammal och bor på ett risigt barnhem i Ryssland. När en italiensk familj är på besök för att adoptera ett barn får de syn på Vanya. Men, även om det kan verka som en dröm att komma till en italiensk familj, väljer Vanya istället att försöka hitta sin mor.

Att återvända

Drama/Komedi/Kriminalare/Mysterium. Spanien 2006.

Regi: Pedro Almodóvar. 2 h 1 min.

Efter sin död återvänder Irene till sin hemby för att ställa till rätta det som hon inte kunde ordna medan hon ännu var i livet. Hennes spöke blir gradvis till en trygghet för hennes båda döttrar.

Att rida ensam i tusen mil

Drama. Hongkong/Japan/Kina 2005. Regi: Zhang Yimou. 1 h 47 min.

Gou-ichi Takata är fiskare i en liten japansk by. Han lever ensam, men har en vuxen son. Far och son har inte pratat med varandra på över tio år. När Gou-ichi får veta att hans son är döende i cancer beger han sig genast till honom. Men de får ingen kontakt. Däremot får han ett videoband av sin sonhustru. Med vägledning av det han ser på bandet försöker han hitta ett sätt att nå fram.

Zozo

Drama. Sverige/Libanon/Danmark/GB 2005. Regi: Josef Fares. 1 h 45 min.

Zozo växer upp i Beirut. Trots pågående inbördeskrig lever han ett normalt liv med skola och kompisar. En dag inträffar katastrofen och Zozo måste ensam ta sig vidare i livet. Hans enda utväg är att försöka ta sig till Sverige - ett för honom helt okänt land.

Om konsten att flyga till Kabul

Dokumentär. Danmark/Sverige 2006.

Regi: Simone Aaberg Kaern/Manus Bejmar. 1 h 18 min.

En dag läser Simone en artikel om en 16-årig flicka i Kabul som drömmer om att bli stridspilot. Som konstnärinna har Simone alltid varit besatt av kvinnliga stridspiloter. Det var de som fick henne att bli pilot och nu vill hon även få 16-åriga Farial att bli medlem i Sisters in the Sky. Simone köper en fyrtio år gammal Piper-Colt gjord av canvas och lägger upp flygrouten. Det tar henne veckor av restid, 50 timmar i luften, 33 landningar och en illegal inflygning till Afghanistan innan hon får träffa Farial och ta med henne på hennes första flygtur någonsin. 

Grizzlyman

Dokumentär. USA 2005. Regi: Werner Herzog. 1 h 43min.

I 13 somrar dokumenterade Timothy Treadwell sitt liv bland Alaskas grizzlybjörnar tills han och hans flickvän i oktober 2003 blev dödade av en av björnarna. Han var medveten om farorna men såg sig som björnarnas beskyddare och såg sin uppgift att leva och dö för dem. Filmen består till stor del av Treadwells eget filmmaterial.

Fest i byn

Komedi. Frankrike 1949. Regi: Jacques Tati. 1 h 17 min.

I den lilla franska byn förbereder man sig för fest. Ett kringresande tivoli anländer. En tältbio monteras upp. Och det är här som byns brevbärare storögt bevittnar en skrytfilm om det amerikanska postverket. Våghalsiga akrobater virvlar förbi och sprider sin post medels flygplan och motorcykel. Snabbt bestämmer han sig. Han ska effektivisera postbärandet - "The American Way"! På sin skraltiga cykel inleds en rad halsbrytande strapatser, lika kaotiska som älskvärda. Bland annat...