Våren 2010

Kandahar

Iran/Frankrike 2001. Regi: Mohsen Makhmalbaf. 1 h 25 min.
Drama. Vid den kommande solförmörkelsen har Nafas syster, som bor i Kandahar, skrivit att hon tänker ta livet av sig. Hon står inte ut med förtrycket eller med sin man. Kandahar är en film med autencitet som utspelar sig i det heta ökenlandskapet mellan Afghanistan och Iran.

En lektion i kärlek

Sverige 1954. Regi: Ingmar Bergman. 1 h 33 min.
Dramakomedi. Efter 15 års äktenskap har David och Marianne växt isär. David har en affär med en patient och Marianne har inlett ett förhållande med sin gamle älskare Carl-Adam. David och Marianne sitter i en tågkupé till Köpenhamn och diskuterar det förflutna och framtiden.

Trädälskaren

Sverige 2008. Regi: Jonas Selberg Augustsén. 1 h 26 min.
Dokumentär. Tre vänner från Norrbotten finner ingen ro i storstaden och återvänder hem. Men det är inte bara en återvisit. De bestämmer sig för att bygga en trädstuga belägen 14 meter över en vacker älvdal. Under den sommar då trädstugan byggs blir de också mer och mer medvetna om trädets roll i teologi, filosofi och mytologi.

En kärlekshistoria

Sverige 1970. Regi: Roy Andersson. 1 h 59 min.
Drama. En kärlekshistoria handlar om två ungdomar, Per och Annika, om deras tvekan, lycka, svartsjuka, stolthet och allt vad det innebär att vara kär. "En kärlekshistoria", som är rak och enkelt berättad, är en av Anderssons tidiga filmer och en av hans mest tillgängliga.

Il Postino – postiljonen

Italien 1994. Regi: Michael Radford. 1 h 48 min.
Drama. Fiskaren Marios liv förändras drastiskt när den berömde författaren Pablo Neruda bosätter sig på ön i Italien där Mario lever. Pablo lever i exil och när postkontoret behöver en man som levererar Pablos post ser Mario en chans att komma ifrån fiskaryrket. Mellan Mario och Pablo utvecklas en vänskap.

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Sverige 2005. Regi: Martin Asphaug. 1 h 35 min.
Drama. Fjortonårige Erik och skolkamraten Edmund tillbringar sommarlovet på familjens sommarställe Genesaret. Där finns också den änglalika Kim Novak som egentligen heter Eva och är vikarie på pojkarnas skola. Den förväntade höjdarsommaren utmynnar i något fruktansvärt.

Mamma Mia

USA 2008. Regi: Phyllida Lloyd. 1h 48 min.
Dramamusikal. Tjugoåriga Sophie och hennes mamma Donna driver en taverna på en liten grekisk ö. Sophie ska gifta sig och vill att hennes pappa ska leda henne uppför kyrkgången. Enligt mammans dagbok, som Sophie tjuvläser, finns det tre möjliga pappor. Sophie bjuder i hemlighet i sin mammas namn in alla tre till bröllopet.

Slumdog Millionaire

USA 2008. Regi: Danny Boyle. 2 h.
Drama. Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Bombays slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna  20 miljoner rupier i den indiska teveversionen av ”Vem vill bli miljonär?” När det blir reklam arresteras han och misstänks för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, kan veta de rätta svaren.