Våren 2015

Prästens Barn

Komedi. Kroatien 2013. Regi: Brèsan. 1 h 33 min.

Don Fabijan är en nitisk, nyutexaminerad präst som anländer till en liten ö i Adriatiska havet vid den kroatiska kusten. Den sömninga byhålan har en åldrande befolkning och låg nativitet, och Faibijan får snilleblixten att bättra på befolkningstillväxten genom att leka Gud. Filmen var nominerad som bästa komedi på Euroean Film Awards 2013. 
Bedömare: 255     Betyg: 3,1 

12 Years a Slave

Drama. USA 2013. Regi: McQueen. 2 h 13 min.

Solomon Northup är en fri svart man, som lever ett välbeställt och lyckligt liv med sin familj i 1850-talets New York. Men hans liv tar en abrupt vändning när han möter två män, som säger sig vilja erbjuda honom arbete. Efter en middag med alltför mycketr av dricka vaknar Solomion omtöcknad upp och gör den fasansfulla uppptäckten att han har blivit kidnappad och såld som slav till Louisiana.
Bedömare: 210     Betyg: 4,3 

Mina päron

Drama. Frankrike 2014. Regi: Bedsnard. 1 h 37 min.

Det här är något så sällsynt som en fransk måbra-film med ingredienser som utvisningshotade barn och privatiserad ambulanstjänst. Allt cirklar kring Maxime, en medelålders man vars liv är rätt eländigt. Han har ett privat ambulansföretag, en fru som bedrar honom och två originella föräldrar.
Bedömare: 235     Betyg: 3,6 

Laurence Anyways

Drama. Kanada 2012. Regi: Dolan. 2 h 48 min.

Laurence undervisar i franska och karriären pekar uppåt när han får sin första diktsamling publicerad. Han lever med sin fästmö i ett kärleksfullt förhållande som verkar bekymmersfritt, tills Laurence plötsligt på sin 30-årsdag låter meddela att han vill byta kön.
Bedömare: 155     Betyg: 3,3 

Le Week-End

Dramakomedi. GB 2013. Regi: Michell. 1 h 33 min.

Ett gift par återvänder till Paris för att försöka få en nytändning i äktenskapet. Av en slump träffar de en gammal vän, som kommer att spela en oväntad roll i deras liv.
Bedömare: 217      Betyg : 3,1

En sång för Marion

Dramakomedi. GB 2012. Regi: Williams. 1 h 33 min.

Den buttre, men kärleksfulle, Arthur delar inte sin fru Marions passion för sång. Medan hon med glädje sjunger i den lokala pensionärskören, som leds av den unga och okontroversella Eliozabeth, föredrar Arthur att dra sig undan och klaga över hur pinsamt det hela är. En dag händer det som inte får ske.
Bedömare: 225      Betyg: 4,3

Anna Karenina

Drama. GB 2012. Regi: Wright. 2 h 10 min.

Historien utspelar sig under sent 1800-tal i rysk överklassmiljö. Anna Karenina kommer till sin bror Stiva för att hjälpa till i hans äktenskapskris. Stiva är nämligen ofta otrogen, men nu har hans fru Dolly kommit på honom och är mycket upprörd. Efter att ha lyckats övertala Dolly att förlåta Siva går Anna senare på en bal där hon träffar greve Vronskij. De förälskar sig i varandra. Samtidigt förälskar sig Annas syster Kitty i godsägaren Levin.
Bedömare: 167      Betyg: 3,3

The Lunchbox

Drama/Romantik. Indien 2013. Regi: Batra. 1 h 44 min.

I storstaden Mumbai kan leveranser hamna fel. Det är vad som händer när Ila förser sin man med en god lunch. Plötsligt hamnar den hos den sörjande och buttre kontoristen Saajan. Maten smakar utsökt och  Ila vågar sig så småningom på, ett lite udda sätt, att börja brevväxla med den alltmer upptinade tjänstemannen.
Bedömare: 188       Betyg: 3,1